Trei teatre din Europa, pe scena Teatrului National din Timisoara cu spectacolul Union Place, in deschiderea stagiunii 2023-2024

Teatrul National din Timisoara urmareste construirea unui sistem de conectare europeana – intre oameni, intre institutii, intre artisti – prin toate mijloacele specifice activitatii sale.


Astfel, la mijlocul anului dedicat Timisoarei – Capitala Europeana a Culturii si in deschiderea stagiunii 2023-2024, Teatrul National din Timisoara invita publicul din Timisoara, vineri, 25 august, sambata, 26 august, duminica, 27 august si luni, 28 august, de la ora 19, in Sala 2, la un eveniment european prin excelenta: spectacolul UNION PLACE.

UNION PLACE a fost creat in cadrul unui proiect care aduce impreuna trei teatre europene, in calitate de coproducatori: Schauspielhaus Salzburg (Austria), Teatrul National din Timisoara si Théatre d’Esch din Esch-sur-Alzette (Luxemburg).

Se spune ca fiecare familie din Timisoara are in istoria ei o poveste despre emigrare si despre cicatricile pe care le lasa aceasta decizie in urma ei. Pe textul comisionat de teatrul din Salzburg autoarei din Romania, Elise Wilk, scris si jucat in limbile romana, germana si engleza de actori ai celor trei teatre-partenere, UNION PLACE impleteste povesti de viata care balanseaza intre Est si Vest, intre Timisoara, Viena si Luxemburg, intre prezent si trecut, gravitand in jurul nevoii de evadare si a dorului, intr-un caleidoscop sonor romano-germano-englez care acopera, cu umor si sensibilitate, un continent interconectat la nivel interpersonal, cu mult inainte sa fi devenit o unitate geo-politica.

Distributia ii reuneste pe actorii Andrei Chifu, Cristina König (Teatrul National din Timisoara), Sophia Fischbacher, Wolfgang Kandler, Christiane Warnecke, Jens Ole Schmieder (Schauspielhaus Salzburg) si Philippe Thelen (Escher Theatre). Scenografia este semnata de Isabel Graf, muzica ii apartine lui Georg Brenner, lighting design-ul – lui Marcel Busá si dramaturgia lui Jérôme Junod. Spectacolul este semnat de regizorul roman Alexandru Weinberger-Bara, care traieste si munceste in Austria si Germania, cunoscut deja publicului din Timisoara pentru spectacolul de succes Copiii nostri, montat anul trecut la Teatrul National.

Premiera spectacolului a avut loc la Salzburg, in luna mai. Dupa reprezentatiile de la Sala 2, cea de-a treia statie a spectacolului UNION PLACE va fi la Esch, in Luxemburg, in luna octombrie, ca o punte care leaga Esch – Capitala Europeana a Culturii in 2022 de Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023. (I.P.)

Partener: Forumul Cultural Austriac

Leave a Reply