Ziua Independentei Ucrainei, sarbatorita si la Timisoara! Trupa Druga Rika va sustine un concert la Iulius Gardens Family Plaza (P)

Flight over Borders exploreaza tema granitelor si a dialogului, prin intermediul artelor. In anul in care Timisoara este Capiala Europeana a Culturii,  proiectul Fundatiei FLIGHT isi propune sa aduca in prim plan teme identitare, subiecte legate de multiculturalitate si de permeabilitatea granitelor, precum si reflectii asupra riscurilor pe care teama de alteritate le poate genera, intr-o Europa inca diversa si deschisa.


Flight over Borders este un festival al diversitatii culturale si al initiativelor transdisciplinare, care pune in valoare vitalitatea Timisoarei in anul 2023, precum si potentialul transformator al programului de Capitala Europeana a Culturii.

Fundatia FLIGHT va invita sa sarbatoriti Ziua Independentei Ucrainei, la Iulius Gardens Family Plaza, in 24 august, de la ora 20,  alaturi de organizatia FAINA UA si de comunitatea locala de ucraineni si timisoreni, printr-un concert al trupei de brit pop DRUGA RIKA / Al Doilea Rau. 

Cu o activitate scenica de peste 26 de ani, legendara trupa ucraineana, aduna mereu la concertele sale o sumedenie de fani, pentru ca are versuri emotionante si melodii memorabile, interpretate de solistul si trompetistul Valery Kharchyshyn. Alaturi de acesta vor urca pe scena Oleksandr Baranovsky (chitara), Oleksiy Doroshenko( tobe),  Serhiy Belichenko (chitara), Serhiy Hera (claviaturi si backing vocals) si Andriy Lavrinenko (bass). Astazi, muzicienii organizeaza multe spectacole de caritate si se angajeaza in activitati de voluntariat, pentru a-i ajuta pe ucrainenii afectati de teribilul razboi.

Concertul va fi deschis de band-ul Amaliei Gaita, compozitoare si cantareata, o aparitie eclectica pe scena soul-rock, cu o nota de funk si jazz. Alaturi de trupa formata din Mihai Moldoveanu (bas), Vlad Cotrus (chitara) si Adrian Schiopu (tobe), a lansat doua discuri: „Melting Sun” in 2017 si „The Grey EP” in 2023. Dupa ce a vazut unul dintre spectacole ei, Beth Hart i-a numit muzica „incredibil de plina de suflet”. Trupa a evoluat pe scene rock, blues, alternative sau chiar jazz.

Cele doua trupe se vor armoniza perfect oferind un show unic. 

Urmatoarele evenimente ale acestui proiect sunt tururile prin cartierele Timisoarei, intitulate Hidden Treasures, la bordul busului FLIGHT, ghidate de prof.univ.dr. Adriana Babeti, expunerea la Veszprem (oras care este de asemenea Capitala Europeana a Culturii in 2023) a unei instalatii luminoase de mari dimensiuni si  a unor instalatii de mai mici dimensiuni pentru spatiul public, care vor fi create de tineri artisti timisoreni, precum si o seara de concerte care aduce impreuna trei trupe din Romania, Ucraina si Serbia.

Organizatori: Fundatia FLIGHT 

Parteneri: FAINA UA, Asociatia Culturala Aici a Stat, Veszprém-Balaton 2023 Zrt, Universitatea de Vest Timisoara, Fundatia Academica Culturala din Timisoara.

Proiectul face parte din Programul cultural national Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023 si este finantat prin programul OverBorder Culture+ derulat de Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. (I.P.)

Leave a Reply