Finantistii anunta declansarea conflictului de munca, in asteptarea revendicarilor privind salarizarea si asigurarea unor conditii de munca decente

Sindicatul National Finante Publice – SindFISC, prin Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA), organizatie sindicala la care este afiliat, a hotarat declansarea conflictului de munca la nivelul grupului de unitati constituit din Ministerul Finantelor si institutiile din subordinea acestuia.


Aici intra Aparatul Propriu al Ministerul Finantelor, Agentia Nationala de Administrare Fiscala  – ANAF (aparat propriu cu institutiile din subordine: Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili – DGAMC si Directiile Generale Regionale ale Finantelor Publice – DGRFP-uri), Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor – ONPCSB, Oficiul National Pentru Achizitii Centralizate – ONAC, Autoritatea Vamala Romana – AVR, Oficiul National pentru Jocuri de Noroc – ONJN si Autoritatea pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar – ASPAAS.

Conflictul de munca a fost declansat ca urmare a neidentificarii si neimplementarii unor solutii reale, concrete la revendicarile salariatilor. Mai exact, urmare a  intalnirii cu Ministrul Finantelor din data de 11.08.2023, au fost convenite unele aspecte consemnate in procesul verbal incheiat in aceeasi data ulterior insa aceste revendicari nu si-au gasit rezolvarea.

In consecinta, FNSA a sesizat Ministerul Muncii despre declansarea conflictului de munca, a solicitat ca acesta sa-si exercite rolul de mediator prin organizarea procedurii de conciliere, conform legii, si a transmis notificari privind declasarea conflictului catre toate institutiile mentionate mai sus.

In aceasta perioada, salariatii Ministerului Finantelor si ai institutiilor subordinate acestuia participa la actiuni de protest spontane, in care isi arata nemultumirea fata de modul in care Guvernul Romaniei intelege sa le respecte activitatea, atat in ceea ce priveste salarizarea, cat si al relatiilor de munca, protectia impotriva abuzurilor, asigurarea unor conditii de munca decente si a unei infrastructuri informatice performante.

Cu toate acestea, finantistii isi striga nemultumirile pe perioade limitate de timp, incercand sa nu perturbe activitatea institutiei. Toate aceste semnale de alarma au fost si sunt insa ingnorate de catre reprezentantii Guvernului Romaniei, care in prezent refuza sa-si asume propriile angajamente.

Prin urmare, nemaiexistand nicio speranta ca exista cu adevarat intentia de a solutiona problemele cumulate in sistem, SindFISC, prin FNSA, a decis declansarea conflictului de munca la nivelul grupului de unitati constituit din Ministerul Finantelor si institutiile din subordinea acestuia.

In cazul in care revendicarile salariatilor din finante, asumate spre rezolvare de catre Ministrul Finantelor in cadrul intalnirii din data de 11.08.2023, nu vor fi solutionate, conflictul de munca va urma toti pasii legali pana la greva generala, aceasta din urma avand ca efect blocarea activitatii in sistemul de finante pe termen nelimitat, adica greva generala permanent. (R.G.)

Sursa foto: stiriacum.ro

Leave a Reply