VIDEO / Tarja Turunen: Soprana Finlandeza – “Icoana Rock Simfonic Internationala” – prezenta scenica impresionanta la festivalul CODRU 2023

Tarja Turunen este o prezenta remarcabila pe scena muzicala internationala, fiind cea mai stralucitoare stea a rockului simfonic. Cu o voce angelica, abilitati de compozitoare si scriitoare de cantece, a devenit cunoscuta in intreaga lume prin co-fondarea si conducerea vocii trupei finlandeze de metal simfonic Nightwish, unde a strans numeroase premii de aur si de platina in diverse tari.


Combinarea unica a muzicii metal cu vocea sa de soprana a creat un gen muzical aparte, aducandu-i popularitate atat critica, cat si comerciala. Cu toate acestea, Tarja a stiut ca destinul sau nu este doar sa interpreteze creatii ale altora. A trebuit sa isi urmeze propriile inspiratii.

In cele din urma, eliberata sa isi exploreze propriile viziuni muzicale, Tarja si-a inceput cariera solo, reusind sa se impuna atat in muzica clasica, cat si in cea rock. Din 2005, a dedicat luna decembrie spectacolelor sale de Craciun, aducand magia sarbatorilor in Finlanda si in strainatate. Albumul de Craciun “Henkäys Ikuisuudesta” a primit dublul premiu Disc de Platina in Finlanda si a fost numit “albumul de Craciun al anului” de catre posturile de radio locale.

Tarja a oferit, de asemenea, concerte de muzica de camera alaturi de orchestre si formatii diverse in multe tari, si a avut onoarea de a canta de doua ori pe scena de opera a Castelului Olavinlinna, in cadrul Festivalului de Opera Savonlinna din Finlanda.

Dedicarea profunda a lui Tarja pentru muzica clasica a culminat in lansarea albumului ei de studio clasic “Ave Maria – En Plein Air” in 2015, care a primit recenzii entuziaste si a fost inregistrat la Biserica Lakeuden Risti din Seinajoki, Finlanda.

Combinatia sa unica de influente rock si clasice a gasit o expresie perfecta in proiectul “Beauty and the Beat”, in colaborare cu tobosarul american Mike Terrana. Cu o orchestra simfonica si un cor, acest turneu a adus in fata publicului un program unic, care a inclus lucrari de la Puccini, Mozart, Bach, Led Zeppelin, Queen si compozitii originale ale lui Tarja.

Tarja a impartasit scena cu orchestre si coruri intr-un turneu orchestral special in Rusia in martie 2016, iar in august acelasi an a fost solista in concerte speciale ale Kymi Sinfonietta din Finlanda, unde a stabilit un record de audienta.

In sezoanele recente de Craciun, Tarja a fost invitat special in cadrul proiectului finlandez “Raskasta Joulua” (“Metal Christmas”), alaturi de artisti precum Marko Hietala si Tony Kakko, sustinand concerte in arenele din intreaga Finlanda si avand invitati internationali precum Joe Lynn Turner, Dee Snider si Bernie Shaw.

In 2017, Tarja a lansat un album de Craciun inedit intitulat “From Spirits and Ghosts (Score for a Dark Christmas)”, aducand o nota intunecata colindelor traditionale. Acompaniata de orchestra si cor, Tarja a prezentat intregul album intr-un turneu numit “Concerts for a Dark Christmas”, cu concerte sold out in Republica Ceha, Ucraina si Rusia.

Sinergia unica dintre influentele clasice si cele rock ale lui Tarja a fost pusa in valoare in cariera sa solo de rock, care a debutat oficial cu albumul “My Winter Storm” in 2007, lansat in peste 80 de tari si obtinand premii de aur si platina in diverse tari. Alte albume notabile includ “What Lies Beneath” din 2010, “Colours in the Dark” din 2013 si “The Shadow Self” din 2016, impreuna cu prequel-ul “The Brightest Void”. Acest din urma album a fost lansat inainte de turneul mondial “The Shadow Shows”, care a inclus aparitii pe scenele celor mai mari festivaluri europene, inclusiv Woodstock, unde Tarja a cantat in fata unui public de 500.000 de persoane.

Cel mai recent album rock al lui Tarja, “In The Raw”, lansat in august 2019, a fost primit cu entuziasm si a demonstrat versatilitatea artistei.

Un alt aspect important al carierei lui Tarja este prezenta sa uluitoare pe scena. A sustinut peste o mie de concerte in intreaga lume, iar spectacolele sale rock au fost imortalizate in albumele live “Act I” si “Act II”, oferind o perspectiva captivanta asupra energiei si carismei sale.

Tarja a colaborat cu numerosi artisti si trupe, de la Within Temptation la Scorpions, Schiller, Doro Pesch si Mike Oldfield. Cele mai recente colaborari includ “Zu zweit allein” cu Schandmaul si single-ul “I Will Be Gone” cu Primal Fear.

Artista finlandeza a fost recunoscuta cu premii si nominalizari in Finlanda si Germania, si a fost antrenoare in emisiunea finlandeza “The Voice of Finland”, aducand victoria echipei sale in doua sezoane consecutive.

In ianuarie 2020, Tarja a sarbatorit o cariera de peste cincisprezece ani printr-un eveniment special numit “The Best of Tarja: A Night To Remember”, unde a invitat 16 interpreti speciali sa imparta scena cu ea. Cel de-al doilea concert a fost filmat la Circul Metropolitan din Bucuresti si a reprezentat un moment memorabil pentru fani.

In ciuda pandemiei globale COVID-19, care a fortat suspendarea turneului “Raw Tour”, Tarja a gasit o modalitate de a-si conecta in continuare fanii scriind prima sa carte, “Singing In My Blood”, care ofera o privire in culisele carierei sale si amintiri unice.

Duminica 27 octombrie 2023, a inchis festivalul CODRU 2023 pe scena principala cu un recital de mare exceptie, un concert la care multa lume a ramas inmarmurita de forta degajata de aceasta artista care a combinat momentele de mare finete cu cele in care pur si simplu si-a dominat asistenta, parcurgand cu vocea ei atat de precisa cele aproape 4 octave, cu o usurinta uimitoare. Alaturi de ea au fost membrii trupei sale, instrumentisti remarcabili, care impreuna cu solista au creat campuri magnetice/energetice grele cu care au reusit sa impresioneze o mare parte din cei 30.000 de spectatori prezenti la festival in ultima seara.

Pasajele lirice s-au prelins in mod gratios prin cele metalice conferind un aspect extrem de serios actului artistic desfasurat pe scena, prin impletirea aproape fireasca a partilor care se apropie de muzica clasica cu cele dure, cele care au format-o ca artist extrem de greu de confundat in universul artistic actual.

Farmecul vocii sale, ale prezentei ei unice ne-a inlantuit pe toti si cu greu ne-am putut aduna in final pentru a ne putea reveni din calatoria misterioasa in care ne-a inlantuit pe parcursul orei de show pe care ne-a administrat-o atat de eficient. Doza de forta si de sensibilitate artistica dezvoltata pe tot timpul reprezentatiei, impreuna cu ciracii ei, pe portativul muzical al pieselor vechi si noi pe care ni le-a administrat, au reusit sa impresioneze o asistenta usor derutata de multitudinea de sunete stridente venite din zona atator scene pe care s-au produs atatea tipuri de asa zisi muzicanti.

Nu putem decat sa elogiem o prezenta scenica atat e coplesitoare pentru puterea cu care ne-a oferit o ora de educatie muzicala , e fuziune sonora a unor genuri muzicale foarte diferite, dar care s-au armonizat perfect prin compozitiile inspirate ale acestor minunati artisti.

Cu o cariera impresionanta si o prezenta scanteietoare pe scena, Tarja Turunen ramane o figura iconica in lumea muzicii rock si simfonice. Fanii sai asteapta cu nerabdare urmatoarele sale creatii si aventuri muzicale.

Si ne inclinam CODRU 2023 pentru ca ne-ai facut sa ne simtit atat de rasfatati…

Pentru Impact Press: Gabriel Adrian

Photo: K.S.

Leave a Reply