Vremea se schimba radical! Alerta de cod rosu de furtuni si grindina pentru patru judete, printre care si Timis

Dupa 10 zile de canicula, cupola de foc care acoperea Romania a fost sparta de ploi si de vijelii. Vremea se schimba radical, iar furtuna REA loveste Romania. In acest context, ANM a emis 8 coduri rosii si 12 coduri portocalii si galbene pentru aproape toata tara.


Pentru Vaslui, Vrancea, Buzau, Timis au fost emise insa coduri rosii de furtuni si grindina. Inainte de a ajunge la noi valul de instabilitatea atmosferica a strabatut Europa de Vest si a fost denumit de italieni furtuna REA, pentru ca a provocat ravagii in unele tari. La noi in tara acest val de instabilitate a dus la emiterea de catre ANM a unui numar de opt coduri rosii si 12 coduri portocalii.

Am avut in unele locuri cantitati de apa de pana la 70 de litri pe metru patrat si rafale de vant de chiar si 70km/h in unele locuri. Furtuna REA a adus si racirea brusca a temperaturii. In unele zone am avut diferente termice chiar si de 20°C fata de ziua de ieri.

De exemplu, la Vaslui, ieri erau 38°C, astazi s-au inregistrat chiar si 18°C. Tot asa si la Iasi si la Botosani.

Pana la ora 23 vorbim de o avertizare meteorologica de cod portocaliu generala care vizeaza jumatatea estica a tarii, acolo unde ne asteptam ca pe secvente scurte de timp, respectiv unu pana la 3 ore, sa cumulam cantitati care pot depasi la nivel local 50-60l/m² iar in cea mai mare parte a tarii vorbim si de o atentionare meteorologica de cod galben.

Si aici cantitati de apa de pana la 30-40l/m² vorbim de vijelii, pentru ca vitezele la rafala in aria avertizata de cod portocaliu pot depasi 70-80km/h pana in prezent, cele sapte avertizari meteorologice de tip nowcasting, de cod rosu pentru zone din partea de sud-est a tarii, acolo unde la nivelul, in special judetelor Vrancea, Buzau, am avut cantitati de apa care au depasit in mai putin de 1,60h 70l/m²”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM. (I.P.)

Leave a Reply