CCIA Timis – Semestrul I 2023, in fapte si imagini: Intalniri si vizite oficiale in tara si strainatate (P)

Vizita la CCIAT a Ambasadorului Romaniei in Ungaria


13 ianuarie: E.S. Gabriel-Catalin Sopanda, ambasadorul Romaniei la Budapesta si reprezentant al Romaniei la Comisia Dunarii, a avut o intalnire de lucru cu presedintele CCIAT, Florica Chirita. In debutul intrevederii, presedintele CCIAT a facut o scurta  prezentare a economiei judetului Timis si o prezentare a activitatilor Camerei si a serviciilor destinate comunitatii de afaceri cat si o retrospectiva a relatiilor de colaborare ale CCIAT cu diverse entitati din Ungaria, punand accent pe buna colaborare cu Ambasada Romaniei de la Budapesta.

La randul sau, inaltul diplomat a prezentat colaborarea dintre Romania si Ungaria derulata in cursul anului trecut, respectiv organizarea a doua intalniri cu firme din Romania in domeniul energiei si in cel al logisticii si organizarea Zilelor Aradului la Budapesta. Totodata, in baza bunelor relatii de colaborare cu HUNGEXPO, Romania a avut pavilion national la Targul de Turism Budapesta.

Pentru anul acesta, in contextul “Timisoara, capitala europeana a culturii”, Ambasada intentioneaza organizarea unui eveniment de mare anvergura, sub genericul ZIUA TIMISOAREI.

La propunerea presedintelui CCIAT, s-a convenit asupra unei agende de lucru comune care sa cuprinda organizarea in cursul acestui an, sub egida Ambasada Romaniei la Budapesta, a mai multor evenimente economice, respectiv:

  • Forum de afaceri multisectorial, la Budapesta sau la Timisoara cu participarea firmelor din Regiunea Vest, 9 mai Ziua Europei;

  • Seminar cu tur operatorii din cele doua tari / info trip, la Timisoara si/sau Budapesta.

  • Totodata, CCIAT se va implica in organizarea actiunilor economice din cadrul Zilei Timisoarei.

Pentru a sprijini firmele timisene sa participe in conditii avantajoase la targurile sectoriale internationale gazduite de HUNGEXPO Budapesta, ambasadorul Gabriel-Catalin Sopanda va facilita contactul cu conducerea centrului expozitional in vederea semnarii unui acord de cooperare cu CCIAT.

In ceea ce priveste proiectul JEDI – Initiativa Comuna pentru Ocuparea Fortei de Munca, derulat de CCIAT cu mai multe entitati din Ungaria, se va trimite spre Ambasada o prezentare a proiectului si a actiunilor organizate la Timisoara si Szeged – targuri de cariera, conferinte profesionale privind forta de munca.

Intalniri oficiale ale CCIA Timis prilejuite de festivitatile de deschidere a Timisoarei, Capitala Europena a Culturii 2023

16 februarie: E.S. Dao VIBULPANICH, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Thailandei in Romania, a avut o intrevedere cu presedintele CCIA Timis, Florica Chirita. Au fost prezentate aspecte ale economiei judetului Timis, ale activitatii CCIAT si a fost exprimata  dorinta de avea o relatie  interinstitutionala constructiva, bazata pe rezultate concrete in beneficiul celor doua comunitati de afaceri.

CCIAT s-a aratat interesata de a fi co-organizator si de a participa cu companii la o misiune economica in Thailanda in domeniul  energiei solare si, totodata, de a organiza un Forum de Afaceri multisectorial, la Timisoara si/sau in Thailanda. In urma vizitei, presedintele CCIAT a primit invitatia de a participa la un pranz de afaceri la sediul Ambasadei Thailandei din Bucuresti.

17 februarie: O delegatie a Ambasadei Italiei la Bucuresti, condusa de ambasadorul Alfredo Durante Mangoni, a fost prezenta la Timisoara unde a efectuat o serie de vizite la societati italiene si a avut intalniri cu reprezentanti ai comunitatii de afaceri si ai institutiilor culturale.

Directorul ICE / Agentia Italiana pentru Comert Exterior a Italiei, dna Micaela SOLDINI, a avut o intalnire de lucru cu Directorul Dept. de Relatii Economice cu Mediul de Afaceri al CCIA Timis, dra Stana STOIANOV, pentru a discuta si aprofunda proiectele comune planificate in cadrul vizitei la Timisoara a ambasadorului Italiei, in luna noiembrie a anului trecut, respectiv organizarea de misiuni economice timisene de vizitare a unor mari targuri si saloane sectoriale internationale din Italia cu sprijinul asociatiilor italiene de business din domeniul industriei mobilei, agricultura, textile etc. cat si organizarea la Timisoara a Galei de Excelenta a Afacerilor Italiene.

17 februarie: Vicepresedintele Camerei de Comert Industrie si Agricultura Timis, Darius Georgiu, a participat la intalnirea gazduita de Universitatea de Stiintele Vietii „Regele Mihai I” Timisoara cu E.S. Dang Tran Phong, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Socialiste Vietnam in Romania si E.S. Tengku Dato’ Sirajuzzaman, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Malaysia in Romania, alaturi de reprezentanti ai comunitatii de afaceri timisene si ai ITM Timis.

Cu o tematica de mare actualitate, respectiv lipsa fortei de munca in mai toate domeniile, si modalitatea in care Republica Vietnam poate da o mana de ajutor, exportand resursa umana calificata, intalnirea a fost extrem de benefica pentru intreg spectrul de business prin deschiderea, aprofundarea si clarificarea conturului acestei oportunitati.

17 februarie: Presedintele CCIA Timis, Florica Chirita, s-a intalnit la sediul CCIAT cu ing. Josef HERK, Presedinte si Director General al Camerei de Comert din Stiria, Mag. Andreas Bardeau, Consul Onorific al Romaniei in Austria si Georg Bardeau, Consul Onorific al Austriei la Timisoara. Intalnirea a vizat stabilirea unei colaborari interinstitutionale si identificarea de oportunitati de afaceri si investitionale.

A fost prezentat sistemul de organizare si functionare  a camerelor de comert din cele doua tari, cu accent pe invatamantul profesional dual si camerele de meserii din Austria. Au fost identificate posibilitati de cooperare prin proiecte comune in domeniul educatiei, formarii profesionale si a Centrelor de Talente si Orientare in Cariera de la varste fragede (ex. proiect Interreg) precum si in domenii de interes reciproc – eco-design, sustenabilitate, economie circulara.

CCIAT a fost invitata la Graz, pentru o intalnire de lucru in vederea definitivariiproiectelor discutate. Au mai fost abordate aspecte privind facilitarea antreprenoriatului, bune practici in domeniul turismului (schi, ape termale, Formula 1).

17 februarie: Florica Chirita, presedintele CCIA Timis, a avut o intrevedere cu E.S Issam MASALHA, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Palestinei in Romania, insotit de Dr. WAEL AL-BATTREKHI, Consilier Ministerial si adjunct al sefului misiunii si Dr.QADI ALI, Presedinte Diaspora Europa.

Subiectele discutate au vizat prezenta a mii de studenti palestinieni, absolventi ai universitatilor din Timisoara, care ajung in functii de conducere in Guvernul Palestinei, directori de spitale etc., organizarea de forumuri de afaceri si intalniri B2B. Anul acesta, va avea loc o intalnire interguvernamentala avand ca obiectiv incurajarea si dezvoltarea relatiilor de colaborare dintre cele doua tari. CCIA Timis va supune atentiei un program comun de activitati pentru semestrul II al 2023.

20 februarie: E.S. Dr. Zafar Iqbal, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Islamice Pakistan in Romania s-a intalnit cu domnul Darius Georgiu, vicepresedintele CCIA Timis. Discutiile s-au concentrat pe identificarea de oportunitati de dezvoltare a relatiilor de afaceri bilaterale dintre Pakistan si judetul Timis.

Excelenta Sa a mentionat faptul ca Pakistan poate deveni o buna piata de desfacere pentru productia romaneasca, in special in domeniul produselor agricole. Totodata, produsele din Pakistan pot fi distribuite  prin intermediul hub-urilor logistice din Europa (Frankfurt sau Rotterdam).

Pakistan poate deveni furnizor in domenii precum textile, piele, echipamente de protectie, orez etc. Un subiect amplu dezbatut a vizat piata fortei de munca, necesitatea unei mai bune implicari din partea statului, respectiv proceduri mai facile, control mai eficient, termene mai scurte de acordare a vizelor de lucru, marirea capacitatii administrative.

Pranz de afaceri la Ambasada Thailandei in Romania

22 februarie: La invitatia E.S. Doamna Dao VIBULPANICH, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Thailandei in Romania, presedintele CCIA Timis, Florica Chirita, insotita de Stana Stoianov, director al Departamentului Relatii Economice cu Mediul de Afaceri, a participat la un pranz de afaceri care a avut loc la sediul Ambasadei din Bucuresti.

Actiunea s-a nascut ca urmare a vizitei inaltului diplomat la CCIA Timis, in 16 februarie a.c., in contextul Timisoara, capitala europeana a culturii. Au fost continuate discutiile privind organizarea unei misiuni economice la Bangkok in domeniul  energiei solare si a unui Forum de Afaceri multisectorial la Timisoara.

In acest sens, Ambasada va intermedia un contact direct cu Camera de Comert Romania-Thailanda ca punct de legatura pentru mediile de afaceri din cele doua tari, sursa de informatii si sprijin concret de promovare a investitiilor reciproce si de organizare de evenimente economice. (I.P.)

Leave a Reply