Braconaj sau impuscaturi legale? Vanatorii din Timis care au ramas fara arme si masina cu care transportau trofeele, plangere ca sunt victimele unei inscenari

Parchetul de pe langa Judecatoria Deta urmeaza sa-i citeze la audieri pe Miscoi Catalin, paznic de vanatoare pe fondul Opatita al AJVPS Timis, si Gherghel Teofil, sef interimar de grupa de vanatoare, tot la Opatita, intr-un dosar penal in care sunt acuzati de loviri si alte violente, lipsire de libertate in mod ilegal si distrugerea unor documente cu regim special, in speta – autorizatii de vanatoare.


In plangerea depusa la Parchet, Boboiciov Anton si Hrituc Petru – vanatorii care, in seara zilei de 6 septembrie, au fost protagonistii unui incident pe fondul 50 Banloc, dupa ce au impuscat doi cerbi si se pregateau sa plece catre casa – acuza faptul ca au fost blocati in stil interlop, in mijlocul unui drum agricol, fiind imbranciti, scuipati, injurati si amenintati de doi barbati, care nu aveau niciun fel de atributii pe acel fond de vanatoare.

„Prin arogarea calitatii de paznic pe fondul 50 Banloc, pe care nu o detine in realitate, Miscoi Catalin a procedat la blocarea noastra pe un drum agricol, la perchezitionarea autoturismului si la verificarea autorizatiilor de vanatoare, iar in urma unui schimb de replici, a procedat la ruperea autorizatiilor, pentru a crea un caz artificial de braconaj cinegetic si conflict penal, desi detineam toate documentele necesare pentru exercitarea activitatii de vanatoare si nu parasisesm, inca, fondul de vanatoare, iar autorizatiile se completeaza la parasirea fondului de vanatoare si nu in timpul vanatorii”, se mentioneaza in plangerea penala prin care se cere tragerea la raspundere penala a celor doi agresori.

De asemenea, intr-o adresa depusa la IPJ Timis, Boboiciov Anton si Hrituc Petru solicita retragerea avizului de paznic de vanatoare detinut de Miscoi Catalin, dar si obligarea sa si a lui Gherghel Teofil la predarea armelor letale pe care le detin, pentru a se evita escaladarea conflictului. Potrivit reclamantilor, conflictul dintre cei doi faptuitori si asociatia Banat Forest Hunt este unul mai vechi.

„Asupra acestora exista suspiciuni de braconaj cinegetic, iar conflictul a degenerat ca urmare a faptului ca nu li s-au eliberat autorizatii de vanatoare, sens  in care nu isi justificau prezenta in fondul cinegetic, invocand paza culturilor agricole”, se mentioneaza in adresa depusa la Politie.

Reamintim ca, in 6 septembrie, aproape de miezul noptii, Boboiciov Anton si Hrituc Petru, semnatarii plangerii care va fi instrumentata de procurorii din Deta, au fost blocati pe un drum agricol de langa Banloc, de persoanele pe care, acum, le acuza de violente si lipsire de libertate in mod ilegal. Dupa ce au vazut cerbii impuscati, acestea au chemat politia.

„In urma verificarilor efectuate, au fost identificati 2 barbati in varsta de 27 si 56 de ani, care sunt detinatori legali de arme si munitii letale cu destinatia vanatoare, asupra acestora fiind identificate armele folosite la comiterea faptei, precum si 2 autorizatii de vanatoare individuale care erau completate necorespunzator la rubricile destinate mentiunilor cu privire la exercitarea vanatorii.

S-a procedat la ridicarea armelor si munitiei, a exemplarelor de vanat, precum si a ansamblului de vehicule. In cauza, se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de uz de arma letala sau interzisa, fara drept, si braconaj, conform Legii 407/2006, privind vanatoarea si protectia fondului cinegetic”, au transmis, la vremea respectiva, reprezentantii IPJ Timis.

Cei doi barbati au ramas fara arme, acestea fiind ridicate de politistii de la Serviciul Arme, Explozivi, Substante Periculoase, dar si fara masina cu care transportau animalele impuscate. (G.I.)

Leave a Reply