Problema cainilor fara stapan din Timisoara, in curs de rezolvare. Pana la construirea unui adapost cu 500 de locuri, liictatie pentru gasirea unui nou operator

Primaria Timisoara imbunatateste conditiile de ingrijire a cainilor fara stapan din Timisoara, prin introducerea unor modificari ale Regulamentului privind serviciul de gestionare a acestora.


Potrivit noului Regulament, cainii fara stapan vor fi evaluati, deparazitati, microcipati, sterilizati, vaccinati si li se vor acorda mici tratamente necesare, in baza fisei medicale completate catre medicul veterinar al adapostului. Astfel, se vor imbunatati conditiile privind protectia animalelor, cat si conditiile de viata ale cetatenilor. De asemenea, cainii abandonati vor fi tinuti in adapost pana la adoptarea sau revendicarea lor si in limita bugetului aprobat de catre consilierii locali.

Animalele care nu vor fi adoptate sau revendicate in termen de 14 zile, nu vor fi eutanasiate, ci vor putea ramane in adapost in continuare in functie de capacitatea de cazare si de disponibilitatile financiare ale administratiei locale.

Consilierii locali au fost convocati in sedinta extraordinara de indata pentru a dezbate si aproba modalitatea de gestionare a cainilor fara stapan din Timisoara. Vor fi supuse aprobarii studiul de fundamentare, regulamentul si caietul de sarcini privind delegarea acestei activitati prin concesiune in urma unei licitatii deschise.

Serviciul de gestionare a cainilor fara stapan din Timisoara se va realiza prin delegare atribuita prin licitatie deschisa, doar temporar, avand in vedere ca Primaria Timisoara a demarat procesul de construire a unui adapost pentru cainii fara stapan, cu o capacitate de peste 500 de locuri.

Durata de delegare a gestiunii prin concesionare care urmeaza sa fie achizitionata este de 3 ani, cu posibilitatea de denuntare a contractului de catre primarie inainte de acest termen in cazul in care se finalizeaza investitia care priveste ridicarea unui nou adapost public pentru animale ori autoritatea contractanta preia gestiunea directa a acestui serviciu.

Intrucat actualul contract privind gestionarea populatiei canine din oras va expira in aceasta luna, pentru a se asigura continuitatea operatiunilor de gestionare a cainilor fara stapan din Timisoara, consilierii locali vor vota astazi un contract de achizitie publica de servicii, prin procedura de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, pana la finalizarea licitatiei pentru desemnarea operatorului, dar nu mai mult de 6 luni.

In ultimii trei ani, am constatat o crestere a numarului de adoptii canine, chiar o dublare in anul 2021, cand numarul total al adoptiilor a ajuns la 491, fata de anul 2019, cand numarul acestora a fost de 200. Totodata, a scazut numarul sesizarilor cu privire la prezenta cainilor fara stapan.

Mentionam faptul ca un factor important in aceasta evolutie il reprezinta campania sterilizare gratuita a cainilor fara stapan, demarata in aceasta primavara de Primaria Timisoara.

Astfel, persoanele fizice cu venituri sub salariul mediu brut pe tara si domiciliul sau resedinta in Timisoara, beneficiaza de serviciul de sterilizare gratuita a propriilor caini. In acest scop, se pot inscrie la Compartimentul Protectia Animalelor, din cadrul Primariei Municipiului Timisoara, prin e-mail, la adresa: alexandra.pintea@primariatm.ro. In cei doi ani cat se va derula campania, estimam ca aproximativ 2500 de caini vor fi sterilizati gratuit. (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

 

Leave a Reply