Paroxismul spagii la Spitalul „Marius Nasta”: Pacientii care nu aveau bani de mita, erau lasati fara haine sau fara bonurile de pensie

Dupa perchezitiile, de ieri, la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” si ore in sir de audieri, patru medici – printre care Cristian Paleru si Cornel Petreanu, profesori universitari la UMF Carol Davila, doi dintre cei mai cunoscuti doctori in chirurgie toracica din tara – au fost retinuti pentru 24 de ore, iar alti patru au fost plasati sub control judiciar.


Ei sunt acuzati ca au luat mita zeci de mii de euro de la pacienti, iar denuntul ar fi fost facut chiar de directorul unitatii medicale, oradeanca Beatrice Mahler. De altfel, in urma perchezitiilor la domiciliul medicului Petreanu, politistii au gasit suma de 50.000 de euro. 

Conform procurorilor, pe parcursul anilor 2022 – 2023, mai multi medici din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Bucuresti au primit, in mod repetat, diverse sume de bani si bunuri de la diferiti pacienti ai acestui spital, in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu (efectuarea controalelor pre si postoperatorii si realizarea interventiilor chirurgicale). Lacomia medicilor mergea pana acolo, incat pacientilor fara bani, le cereau hainele de pe ei sau cuponul de pensie. De remarcat ca salariul unui medic, din cadrul Institutului, este de aproape 15.000 de lei.

Ancheta ii vizeaza pe cei doi chirurgi, care ar fi pretins sume de bani pentru interventii chirurgicale toracice, dar mai sunt cercetati si trei medici anestezisti, trei medici rezidenti si un medic specialist.

Managerul Institutului „Marius Nasta”, din Capitala, oradeanca Beatrice Mahler, a declarat, joi, in legatura cu cei patru medici retinuti, pentru ca ar fi luat mita pentru operatii, ca este o infractiune care nu este compatibila cu profesia de medic, adaugand ca „medicina este o profesie nobila”.

Ea a mai explicat ca, de-a lungul timpului, au fost sedinte si discutii cu medicii, cu privire la astfel de comportamente si „ei nu au confirmat niciodata ca se supun unor astfel de actiuni”.

„In aceste zile si cu aceste evenimente, increderea pacientilor in medici este grav afectata. Pe langa colegii nostri, care sunt sub atentia organelor penale, la „Marius Nasta” sunt alti 94 de medici, care isi desfasoara activitatea intr-un mod care nu cred si sper ca nu este asa, nu mai lasa loc de alte fapte de natura penala”, a declarat Beatrice Mahler.

Managerul spune ca au fost sedinte repetate la care au participat medicii, cu privire la astfel de comportamente. Ea a declarat ca este „extrem de trista ca astfel de evenimente se intampla”, adaugand ca „datoria ei esentiala este sa transmita atunci cand este cazul de orice suspiciune de fapta penala catre organele de cercetare”.

„Putem face asta doar eliminand persoanele care nu au un comportament adecvat. Sunt in cercetari doua dosare penale, unul pleaca de la o sesizare facuta de „Marius Nasta” in 2021, dupa care s-au desfasurat evenimentele si cercetarile, astfel incat au rezultat inculparea anumitor persoane, dar date despre modalitate as vrea sa va dea organele abilitate. Al doilea dosar pleaca de la o sesizare facuta la inceputul anului, cand unul dintre medici mi-a adus in atentie sesizarea facuta de unul dintre pacienti, si dupa discutia cu pacientul am trimis catre sectia de politie sesizarea”, a mai spus Mahler. (V.E.)

Leave a Reply