PERCHEZITII: Traficanti de tigari din sase judete, printre care si Timis, saltati de mascati intr-un dosar de contrabanda, spalare de bani si grup infractional organizat

Peste 30 de perchezitii au avut loc, joi dimineata, intr-un dosar de contrabanda cu tigari, in Suceava si in alte 5 judete din tara, anunta Politia de Frontiera.


„La data de 21.09.2023, politistii de frontiera din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi, sub coordonarea procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala, pun in aplicare, pe raza judetului Suceava, 5 din cele 33 de mandate de perchezitie domiciliara, efectuate alaturi de ofiteri de politie judiciara din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si  Directiei de Investigare a Infractiunilor Economice ale Politiei Romane, in judetele Hunedoara, Maramures, Teleorman, Dolj si Timis, intr-o cauza penala vizand savarsirea infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat, aderare la un grup infractional organizat, contrabanda in forma continuata si spalare a banilor in forma continuata. De asemenea, politistii de frontiera pun in aplicare mai multe mandate de aducere la audieri”, conform Politiei de Frontiera.

Pe parcursul activitatilor de procedura penala, politistii de frontiera au desfasurat actiuni de monitorizare si interceptare a transporturilor, precum si perchezitii.

La sfarsitul anului 2022, pe teritoriul Romaniei s-a  constituit un grup de criminalitate organizata transfrontaliera, cu arie de actiune si componenta internationala, format din cetateni ucraineni si romani, specializat in activitati de comercializare si transport a unor cantitati importante de tigarete, atat pe teritoriul Romaniei cat si pe cel al Uniunii Europene.

Tigarile achizitionate din Ucraina si Republica Moldova, au fost incarcate in autotrenuri apartinand unor societati de transport controlate de segmentul extern al gruparii (cetateni ucraineni), fiind disimulate in alte categorii de marfuri (bomboane, dulciuri etc.), iar dupa introducerea in Romania, transportate catre depozite intermediare (detinute de membrii gruparii care se ocupau de comercializarea tigaretelor), descarcate, reincarcate in alte vehicule si transportate catre alti clienti, explica politistii de frontiera.

Tigaretele au fost introduse in Romania prin puncte de trecere a frontierei din judetele Suceava si Tulcea, fie cu titlu de import, sub paravanul altor marfuri legal transportate destinate unor societati din Romania, fie in regim de tranzit catre tari din afara spatiului comunitar.

Segmentul intern al grupului infractional  format din cetateni romani, a avut ca principale atributii identificarea si punerea la dispozitie a unor spatii necesare pentru transbordarea tigarilor din automarfare si depozitarea lor  temporara in conditii de maxima securitate, precum si identificarea unor clienti cu posibilitati de distributie semnificativa.

In cursul investigatiilor au fost realizate prinderi in flagrant si  efectuate perchezitii domiciliare in urma carora au fost confiscate aproximativ 10 milioane de tigarete  provenite din contrabanda.

Audierile urmeaza sa se desfasoare la sediul DIICOT – Structura Centrala. (V.E.)

Foto: arhiva

Leave a Reply