FORFAIT! Decanul Baroului Timis recomanda avocatilor ca, maine, 4 octombrie, sa-si ia o zi libera. „Este o initiativa buna, dar fara efect!”, considera cenzorul Florin Kovacs

Baroul Timis, sub semnatura decanului Sergiu Stanila, a anuntat ca se raliaza campaniei initiate de UNBR, astfel ca, maine, 4 octombrie, nu vor fi emise imputerniciri avocatiale pentru asistenta juridica obligatorie in procesul penal si nu vor fi desemnati avocati care sa exercite activitatea profesionala de asistenta judiciara/ extrajudiciara gratuita si, respectiv, de curator in procesul non-penal.


„Baroul Timis recomanda membrilor sai sa isi intrerupa activitatea in ziua de miercuri, 4 octombrie 2023”, se mentioneaza intr-un mesaj postat pe pagina de internet a Baroului Timis.

„O zi fara avocati! Ziua in care justitia nu exista initiata in urma Hotararii Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania din 1-2 septembrie 2023 si a Deciziei Comisiei Permanente a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania nr. 32/12 septembrie 2023, cand s-a decis ca ziua de Miercuri, 4 Octombrie 2023, va fi dedicata comunicarii problemelor cu care se confrunta avocatura. UNBR si barourile declara ca problemele actuale din justitie sunt chestiuni de interes public care necesita dialogul la aceeasi masa a reprezentantilor celor trei puteri in stat, precum si a partenerilor indispensabili ai justitiei”, este pretextul actiunii de protest la care sunt indemnati avocatii din Baroul Timis.

Totusi, exista voci in Baroul Timis care sustin ca acest „forfait” al avocatilor, care sunt angajati in contracte de asistenta juridica, nu ar avea niciun efect, daca nu se incearca solutionarea tuturor problemelor cu care se confrunta avocatura in ultimii 30 de ani.

„Ca membru mai vechi al Baroului Timis decat decanul Sergiu Stanila, pot spune ca sunt intru totul de acord cu declaratiile sale de presa si stiu ca iubeste profesia aceasta la fel de mult ca noi si a fost unul dintre cei mai buni decani ai baroului Timis, insa trebuia sa atinga in declaratii si fiscalitatea excesiva impusa asupra avocatior, prin cresterea permanenta a taxelor profesionale si recent a plafonului CASS, la pragul de 60 de salarii!

Trebuie sa stiti ca avocatul este pe cont propriu de la intrarea in profesie pana la pensionare, depinde doar de clientela, nu are ajutor de somaj si, in cazul in care nu realizeaza venituri, taxele profesionale se platesc catre barou si casa de asigurari de sanatate (cca 19% din incasarile lunare), nu exista ajutor social sau venitul minim garantat in avocatura!

Mergi sau crapi, aceasta este deviza actuala in avocatura! Uitati-va cati avocati s-au suspendat din profesie si s-au angajat pe post de juristi, la firme sau institutii publice!

Protestul din 4 octombrie 2023 este o initiativa buna, dar fara efect, cata vreme cauzele cu arestati sunt exceptate si alte infractiuni grave, ii prejudiciem pe clientii cu dosare civile – si asa amanate de greva magistratilor, avem termene in aprilie 2025, justitia in momentul de fata a esuat in misiunea sa de infaptuire a dreptatii! Sper ca presedintele Briciu si toti ceilalti decani ai barourilor, impreuna cu consilierii sa gaseasca solutii la problemele care se perpetueaza de 30 de ani”, ne-a declarat Florin Kovacs, unul dintre cei mai vocali avocati din Baroul Timis, care detine si functia de cenzor. (G.I.)

Leave a Reply