Mr. Finance, recomandare pentru cetateni: Daca in perioada urmatoare nu au vreo urgenta, sa se abtina de la a accesa credite noi, mai ales credite ipotecare

IRCC, indicele dupa care se calculeaza dobanda pentru creditele acordate in lei, aplicat pentru trimestrul al patrulea al acestui an se va situa, conform calculelor preliminare, in jurul valorii de 5,96%, in crestere usoara comparativ cu nivelul de 5,94% consemnat in trimestrul al treilea.


Astfel, IRCC tinde sa se egaleze cu ROBOR-ul, care este in prezent de 6,40%. In acest context, principala recomandare pentru cetateni ramane aceea ca in perioada urmatoare, daca nu este vreo urgenta care nu suporta amanare, sa se abtina de la accesa credite noi, mai ales credite ipotecare.

„Desi se pare ca valoarea IRCC s-a plafonat, avand in vedere ca in ultimele trimestre acesta a avut variatii mici, in urmatoarea perioada cetatenii ar trebui sa fie atenti la bugetele lor si la creditele pe care le au.

Inca suntem intr-o perioada foarte incerta, cu razboi la granita, cu inflatie mare, lucruri care pot sa ne afecteze veniturile si cosul de consum, creditele fiind o povara suplimentara pe care o luam.

Dobanzile la credite sunt foarte mari. Pentru un credit ipotecar cu dobanda variabila, DAE poate sa ajunga aproape de 9-10%. O dobanda de 9% pe o perioada de 30 de ani, inseamna un total de rambursat de 3 ori mai mare fata de suma imprumutata”, declara Ion Soltinschi, consultant si planificator financiar la Mr. Finance.

Desi impactul asupra ratelor romanilor care au credite cu dobanda variabila va fi nesemnificativ, acesta poate fi un indicator al faptului ca dobanzile se plafoneaza si inca nu putem sa ne asteptam la scaderi sesizabile a ratelor in viitoarele trimestre.

Cresterea IRCC va genera si o crestere usoara a ratelor aferente creditelor cu dobanda variabila. De exemplu, pentru un credit de 350.000 de lei accesat pe o perioada de 30 de ani, rata va creste cu 5 lei din luna octombrie.

Desi in ultimii doi ani a crescut in continuu, IRCC a avut variatii destul de mici in 2023, iar in trimestrul precedent chiar a consemnat o usoara scadere. Cu toate acestea, incepand cu luna octombrie, acesta va creste din nou. Pe de alta parte, in incercarea de a atrage noi clienti, multe banci au oferte de credit ipotecar cu dobanda fixa de 5,99% sau 6,19%, ceea ce reprezinta posibile optiuni bune pentru refinantare.

De exemplu, la un credit de 350.000 de lei, accesat pe o perioada de 30 de ani cu dobanda variabila, rata actuala este de circa 2.700 de lei. Daca acest credit este refinantat la o dobanda fixa de 6%, rata va scadea la 2.100 de lei, ceea ce inseamna o economie de 600 lei pe luna – bani care pot fi definitorii in aceasta perioada.

„Pe langa asta, sa fim atenti la gradul de indatorare. Desi gradul maxim este de 40% – un prag destul de mare si chiar periculos, recomandat este ca ratele aferente creditelor sa nu depaseasca 25-30% din venitul nostru lunar. Asa cum am mai spus, ar trebui ca in perioada urmatoare sa ne situam intr-o zona a prudentei, sa nu facem achizitii inutile sau sa luam decizii care se ne impacteze negativ din punct de vedere financiar”, adauga Ion Soltinschi, consultant si planificator financiar la Mr. Finance.

De remarcat este faptul ca BNR a modificat previziunile referitoare la inflatie. In trimestrul trecut, BNR prognoza o inflatie de 7,1% pentru ultimele trei luni ale acestui an. Acum, prognoza este de 7,5%. Acest lucru denota faptul ca lupta cu inflatia nu este usoara si va fi una de lunga durata.

De asemenea, BNR anticipeaza ca inflatia se va situa pe o panta descendenta pana in primul trimestru al anului 2025, cand, conform estimarilor, ar trebui sa fie de circa 4%.

Ar fi un scenariu foarte optimist, acest lucru ar duce inevitabil si la scaderea indicilor bancari, in primul rand IRCC, lucru care ar usura foarte mult situatia financiara a peste 450.000 de romani care au credite cu dobanda variabila legata de IRCC. Insa, cel putin in urmatoarele trimestre, nu ar trebui sa ne asteptam la mari schimbari in ceea ce priveste indicele IRCC.

******************************************************************************************

Descrierea companiei:
Mrfinance.ro este o platforma online care ofera utilizatorilor informatii utile despre credite bancare sau nebancare, asigurari, utilitati, investitii, criptomonede si tranzactii Forex. Prin serviciile companiei, acestia pot compara preturile instrumentelor financiare pe care vor sa le acceseze.

Mr.Finance pune la dispozitia romanilor si optiunea de a compara si evalua cele mai bune oferte de credite inainte de a le accesa efectiv, pentru a vedea care produs are costuri mai mici. (Impact Press)

Leave a Reply