Un muncitor din Nepal a dat in judecata statul roman, dupa ce i s-a cerut sa paraseasca Romania in 30 de zile. VEZI ce au decis judecatorii

Un barbat din Nepal care a venit in Romania pentru a lucra ca si muncitor necalificat a dat in judecata Biroul pentru Imigrari al judetului Hunedoara, dupa ce a fost instiintat ca trebuie sa paraseasca tara in 30 de zile. Mai exact, cand s-a prezentat la Imigrari pentru prelungirea permisului de sedere, in data de 3 mai 2023, cererea i-a fost respinsa, sub pretextul nu a respectat una dintre conditiile pentru care poate sta in tara: ”nivelul salarial nu a fost mentinut la nivelul salariului minim brut pe tara pe toata perioada si faptul ca nu a respectat scopul declarat in fata autoritatilor”.


Nepalezul a contestat decizia autoritatilor romane in instanta si, spre bucuria lui, a avut castig de cauza. In data de 25 septembrie 2023, magistratii Curtii de Apel Alba Iulia i-au facut dreptate si au obligat Biroul de Imigrari sa anuleze decizia si sa ii prelungeasca permisul de sedere in Romania.

In motivarea instantei se arata ca barbatul a ajuns in Romania si ”a fost incadrat in munca la data de 10.08.2021, iar la data de 01.10.2022 a incetat raporturile de munca cu angajatorul, intrucat gasise un loc de munca mult mai bine platit, parea ceva serios iar noul angajator luase legatura cu cel initial, solicitase inclusiv trimiterea actelor, asadar totul avea o aparenta de corectitudine si seriozitate. Desi apoi sa constate ca totul s-a dovedit doar o promisiune lipsita de seriozitate, noul angajator neconcretizand promisiunea.

In aceste conditii a reluat raporturile de munca cu angajatorul initial, care l-a primit si i-a incheiat un nou contract in data de 27.04.2023. Aceste aspecte sunt vizibile in sistemul Revisal”, se arata in motivarea instantei. Pentru ca nu a avut venitul stabil, Biroul de Imigrari nu i-a mai prelungit permisul de sedere.

Insa, magistratii Curtii de Apel Alba Iulia au considerat ca barbatul cand a depus cererea pentru prelungierea permisului de sedere avea deja contractul refacut cu primul angajator, un loc de munca stabil si indeplinea conditiile de sedere in tara.

Drept urmare, au admis cererea cetateanului nepalez si au obligat biroul de Imigrari din Hunedoara sa anuleze decizia de returnare in tara de origine si sa ii prelungeasca permisul de sedere.

Decizia este definitiva. (V.E.)

Leave a Reply