O judecatoare de la Tribunalul Suceava, retinuta intr-un dosar de luare de mita si divulgarea de informatii privind emiterea mandatelor de interceptare

O judecatoare de la Sectia Penala a Tribunalului Suceava a fost retinuta de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in urma unor perchezitii care au avut loc atat la locuinta magistratului, cat si la biroul de serviciu din incinta Palatului de Justitie Suceava. Spre surprinderea anchetatorilor, la domiciliul judecatoarei, care este investigata pentru luare de mita si protejarea infractorilor, au fost descoperite mai multe tipuri de droguri de mare risc


Ana Maria Chirila este acuzata ca a primit bani, excursii in strainatate, bijuterii, ba chiar si alimente pentru informatii confidentiale despre anchetele DIICOT in care aproba interceptari ori perchezitii.

Parchetul General anunta, joi, ca procurorul de caz din cadrul Sectiei de urmarire penala din PICCJ a dispus punerea in miscare a actiunii penale si masura retinerii pentru 24 de ore fata de o inculpata, avand calitatea de judecator la Tribunalul Suceava. Femeia este acuzata de:

Folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii (2 fapte) si a infractiunii de favorizarea infractorului (2 fapte); 2. Luare de mita; 3. Complicitate la trafic de influenta; 4. Detinere de droguri pentru consum in forma continuata (5 acte materiale); 5. Punere la dispozitie, cu stiinta, cu orice titlu, a unei locuinte pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit in asemenea locuri, in forma continuata (3 acte materiale).

”S-a stabilit ca inculpata, in perioada 11 – 14 noiembrie 2022, in baza prerogativelor specifice functiei de judecator pe care o exercita, a luat cunostinta de informatii nepublice privind actele de urmarire penala si masurile dispuse intr-un dosar DIICOT (dosar aflat in faza de urmarire penala), respectiv informatii privind perchezitiile domiciliare ce urmau a fi efectuate, pe care le-a pus la dispozitia altor persoane prin intermediul carora au ajuns si la alte persoane interesate”, anunta procurorii.

De asemenea, in perioada aprilie – septembrie 2023, inculpata ”a luat cunostinta de informatii nepublice privind actele de urmarire penala si masurile dispuse intr-o alta cauza DIICOT, informatii pe care in mod direct si prin intermediul altor persoane le-a pus la dispozitia unor persoane interesate”.

”Referitor la infractiunea de favorizarea infractorului, s-a retinut ca divulgarea catre persoanele cercetate a faptului ca erau vizate de masuri de supraveghere tehnica sau perchezitii a fost de natura sa pericliteze cercetarile in cauzele respective”, a mai transmis sursa citata.

De asemenea, in perioada 2020 – 2023, in mod direct sau prin intermediul altor persoane, inculpata, in mod repetat, a primit/acceptat primirea unor foloase necuvenite (bani, bijuterii, folosinta gratuita a unor autoturisme, contravaloarea unor sejururi, servicii de paza si protectie, produse alimentare s.a.) in legatura cu masurile dispuse si hotararile pronuntate intr-o cauza instrumentata de DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava.

”Cu privire la infractiunea retinuta la punctul 3 (complicitate la trafic de influenta), s-a retinut fapta inculpatei care, fara a promite ca va influenta in mod direct magistratii dintr-un complet investit cu judecarea unei cauze, prin prezenta sa la intalnirea dintre martorul denuntator (cumparator de influenta) si o alta persoana, i-a creat martorului denuntator convingerea ca respectiva persoana are influenta asupra magistratilor si ii poate influenta pentru obtinerea unei hotarari de achitare. In acest mod, inculpata a facilitat obtinerea de catre persoana in cauza a sumei de 30.000 de euro”, mai arata Parchetul General.

In ceea ce priveste infractiunile de detinere de droguri pentru consum in forma continuata si punere la dispozitie, cu stiinta, cu orice titlu, a unei locuinte pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit in asemenea locuri, in forma continuata, potrivit probatoriului administrat, s-a stabilit ca, in perioada septembrie – octombrie 2023, inculpata a detinut in locuinta sa droguri de mare risc in vederea consumului propriu, iar in anumite perioade a pus la dispozitia unor persoane locuinta sa in vederea consumului de droguri.

In acelasi dosar mai este vizata o persoana, acuzata de dare de mita si complicitate la infractiunea de folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii. Si aceasta persoana a fost retinuta. ”In dosar au fost efectuate 12 perchezitii domiciliare autorizate in cauza, fiind audiate mai multe persoane avand calitatea de suspecti sau martori. Masura retinerii judecatorului a fost avizata de catre Sectia de judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii”, a mai transmis Parchetul General.

Judecatoarea, care activa la sectia penala a Tribunalului Suceava, era detinatoarea unei averi impresionante, dar, in ultimii doi ani, aceasta a inceput sa dispara in mod inexplicabil.

In 2020, judecatoarea de tinea un BMW, doua apartamente, in Cluj si Constanta, si doua case, una in judetul Sibiu si alta in satul Ticu-Colonie, din judesul Cluj. In 2021, disparuse BMW-ul din declaratia de avere. In 2022, cumpara un Volvo si vinde un apartament. In 2023, dispare si masina Volvo, si un apartament si o casa. Judecatoarea mai trece, in declaratia din 2023, doar casa din Sibiu. Din declaratie au disparut si veniturile sotului ei. In anul fiscal 2022, ea a castigat circa 211.000 lei. (V.E.)

Leave a Reply