Timisoara devine capitala comunitatii LGBT+ din Romania! Timp de 4 zile, curiosii vor putea vizita Muzeul Istoriei si Culturii Queer

Capitala Europeana a Culturii 2023 devine, pentru cateva zile, si capitala comunitatii queer din Romania. Un afis plasat in centrul Timisoarei, pazit cu garduri de protectie, probabil, pentru a nu fi vandalizat, anunta un eveniment care a produs o vie satisfactie in randul comunitatii LGBT+: deschiderea Muzeului Istoriei si Culturii Queer, eveniment care va avea loc in 23 octombrie, ora 18, si va cuprinde vernisajul expozitiei si un performance specific persoanelor care nu corespund normelor heterosexuale.


Potrivit unui mesaj postat pe Facebook, Asociatia Identity.Education face o prefata a expozitiei muzeale.

„Aducem la Timisoara documente si lucrari arhivate de Florin Buhuceanu. Muzeul va gazdui diverse evenimente si discutii, menite a aduce publicul mai aproape. Identitatile queer sunt publice, astazi. Au acces la informatii, educatie sau servicii pe criteriile orientarii sexuale si identitatea de gen, dreptul la viata de familie, libertatea de exprimare, insa sunt inca luate in considerare la modul “scandalos”.

Grupuri fundamentaliste si politicieni din diverse partide ne-ar vedea suprimati in numele protejarea copiilor, a familiilor traditionale si valorile religioase.

Acesta este raspunsul nostru la: propunerea de eliminarea a educatiei de gen (2020), blocarea accesului la informatie si educatie despre orientarea sexuala si identitate de gen (2022), pana la varsta de 18 ani, din intregul spatiu public.

Este important sa vorbim despre aceasta istorie supusa incriminarii si „scandalului public”. Documentare si cercetare: Florin Buhuceanu”, se precizeaza in mesajul cu o semantica eterogena semnat de Asociatia Identity.Education.

Proiectul face parte din Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” si este finantat de Municipiul Timisoara prin Centrul de Proiecte.

Conform dictionarelor, LGBT+ (uneori LGBT, LGBTIA+, LGBT+ LGBTQ, comunitatea queer, gay sau alte acronime) este un acronim care se refera la colectivitatea lesbiana, gay, bisexuala, transsexuala, transgen, queer, persoanele intersex, persoanele asexuale, aromantice, demisexuale, autosexuale, abrosexuale, pansexuale, trisexuale, sapiosexuale, polisexuale, poligame, poliamoroase, persoanele non-binare, persoanele care practica travesti (in unele situații), persoanele bi-curioase, non-heterosexuale, persoanelor care practica munca sexuala, omnisexuale, transmasculine, si transfeminine. Pe scurt, orice persoana care nu corespunde normelor heteronormative. (E.T.)

Leave a Reply