Doi ofiteri ai Armatei Romane, mars pe motocicleta intre Bucuresti si Tg. Neamt pentru a prezenta onorul la drapel la Monumentul – mausoleu al Eroilor

In acest an se sarbatoresc 100 de ani de la atestarea si inceperea functionarii oficiale a institutiilor de invatamant superior in domeniul educatiei fizice din Romania. Generalul Virgil Badulescu are meritul de a fi promotorul educatiei fizice moderne in Romania si al invatamantului superior din acest domeniu. In anul 1922 a infiintat Oficiul National de Educatie Fizica (ONEF) si Institutul National de Educatie Fizica (INEF).


De asemenea, generalul Virgil Badulescu este si „parintele” primei structuri de vanatori de munte din Armata Romaniei. A plecat in mars cu elevii Scolii de Schiori din Cotroceni si, in decembrie 1916, a pus bazele primului Batalion de vanatori de munte in Garnizoana Tg. Neamt, unitate cu care in timpul primului Razboi Mondial a infaptuit deosebite acte de vitejie pe frontul din Moldova.

Din dorinta de a marca prin activitati specifice centenarul de existenta, personalul Centrului de pregatire a cadrelor militare in domeniul educatiei fizice si sportului in Armata, reprezentat de colonel Silvestru Ilas si colonel (r) Daniel Pisica, a desfasurat in perioada 13-15 octombrie 2023, un mars cu o motocicleta de colectie, pe itinerarul Bucuresti – Cheia – Tg. Ocna – Bicaz – Valea Largului – Tg. Neamt si retur, via Marasesti, aproximativ 1000 de kilometri, la Monumentul – mausoleu al Eroilor, dedicat Vanatorilor de Munte, locul unde in anul 2012, in urma unui mars pedestru desfasurat pe parcursul a 13 zile (3-16.11.2012), de catre aceeasi ofiteri, Universitatea Nationala de Aparare „Carol I” a depus o placheta comemorativa.

“Desfasurandu-se in preajma sarbatoririi Zilei Armatei Romane, actiunea a constituit si un omagiu adus de catre institutia noastra eroilor care si-au sacrificat viata pentru reintregirea si apararea tarii. Prezentarea onorului la drapel si tinerea unui moment de reculegere pentru eroii cazuti la datorie au fost momente cu incarcatura emotionala desfasurate atat la monumetul din Piatra Neamt, cat si la Mausoleul de la Marasesti”, ne-a transmis colonelul Silvestru Ilas, seful Centrului de pregatire a cadrelor militare in domeniul educatiei fizice si sportului in Armata din cadrul Universitatea Nationala de Aparare „Carol I”. (I.P.)

Leave a Reply