Expozitia 2023 Timisoara / Capitala Europeana a Culturii, promovata la Viena prin intermediul unei expozitii de fotografie a artistului Adrian Piclisan

In anul in care orasul poarta onorantul titlul de Capitala Europeana a Culturii, Timisoara se prezinta Vienei si Europei intr-o expozitie de fotografie ce surprinde momente – reper din aceasta perioada importanta pentru Romania. Timisoara este al doilea oras al tarii care poarta acest titlu, iar oferta culturala demonstreaza ca orasul poate fi asimilat unui loc important pe harta culturala a Uniunii Europene.


Institutul Cultural Roman de la Viena va gazdui, marti, 24 octombrie, de la ora 19, vernisajul expozitiei 2023, TIMISOARA, cu imagini realizate de fotograful Adrian Piclisan. Seara va fi completata de un concert solo piano, in acorduri de modern jazz, performat de Sebastian Spanache.

Evenimentul, care face parte din seria de promovare Timisoara: oras liber, spirit liber, este sustinut de Asociatia Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii, in colaborare cu Institutul Cultural Roman de la Viena si Ministerul Culturii din Romania.

 

„Scopul nostru principal este de a aduce la cunostinta comunitatii culturale din Viena detaliile programului Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii, si sa conectam artistii romani cu retelele culturale din Viena, facilitand schimbul de idei si experiente. Ne bucuram ca ICR Viena s-a dovedit a fi un partener atat de deschis pentru a face acest eveniment impreuna”, arata Ovidiu Megan, directorul executiv al Asociatiei Timisoara – Capitala Europeana a Culturii.

In anul in care Timisoara detine titlul de Capitala Europeana a Culturii, orasul s-a deschis pe harta turistica si culturala europeana si invita sa ii fie descoperite valentele culturale.

„Prin excelenta colaborare cu Asociatia Timisoara 2023  – Capitala Europeana a Culturii, impulsionam publicul austriac nu numai sa treaca in revista importante momente ale capitalei culturale europene, imortalizate in fotografiile lui Adrian Piclisan, ci si sa fie informat despre efervescenta a tot ceea se petrece in acest ultim trimestru al anului in minunatul oras de pe Bega”, arata Andreea Dinca, directorul ICR Viena.

Expozitia fotografica propusa este o invitatie la Timisoara. Ea incearca sa deschida apetitul spre descoperirea unei secvente consistente din cultura europeana in orasul premierelor europene si nationale. Mai multe imagini surprind evenimente importante de pe scena Teatrului National „Mihai Eminescu” din Timisoara, locul unde a aparut si apoi de unde s-a concretizat initiativa ca orasul sa devina una din capitalele culturale europene. Anul acesta, pe scena teatrului au ajuns unele dintre cele mai puternice nume europene si mondiale, intre care regizorul – fenomen Oskaras Koršunovas (Lituania) sau John Malkovich (SUA)”, motiveaza Adrian Piclisan, autorul fotografiilor.

Sunt 15 imagini care au surprins momente – cheie din anul cultural timisorean: deschiderea festiva, spectacole, marea de oameni, cea mai mare expozitie din Romania ultimilor 50 de ani dedicata operei lui Constantin Brancusi.

**

Adrian Piclisan este licentiat in Antropologie si unul dintre fotografii profesionisti consacrati, profesie pe care o practica de 26 de ani. A lucrat ca fotoreporter pentru ziare si agentii importante din Romania (Evenimentul Zilei, Mediafax etc.) si a avut colaborari cu toate marile agentii de presa internationale (Associated Press, France Presse, European Press Agency), fotografiile lui fiind publicate in ziare de prestigiu precum New York Times, Washington Post etc.

In paralel, acorda o atentie deosebita fotografiei de arta, fiind implicat in mod direct in imaginea Teatrului National „Mihai Eminescu” din Timisoara. Nu in ultimul rand, este unul din „oamenii de imagine” ai Guvernului, unde ocupa functia de consilier, in cadrul Secretariatului General, de mai multi ani. De asemenea, anul acesta s-a alaturat, ca si consilier, echipei de comunicare a Ministerului Culturii. Atent la fiecare detaliu al vietii de zi cu zi, ofera, pe retelele de socializare, continut pertinent din cotidian.

**

Recompensat cu premiul Pianistul anului (2016), laureat BJA, avand in portofoliu numeroase premii nationale importante, si prezente pe cele mai importante scene ale genului, Sebastian Spanache este un artist care a pus Timisoara pe harta jazz-ului actual.

Canta de la varsta de 5 ani. A descoperit acest gen muzical ca elev al Colegiul National de Arta „Ion Vidu” din Timisoara, fondand apoi prima sa formatie de jazz si funk, cu care a concertat si a fost premiat in Romania. Numele sau este legat de Sebastian Spanache Trio, cu care a lansat trei albume si a castigat numeroase aprecieri pe cele mai influente scene de jazz din Europa, formatia avand o impresionanta activitate concertistica, in tara si peste hotare.

Marti seara, la ICR Viena, artistul timisorean va prezenta un concert solo piano cu compozitii de pe ultimul sau album, Upamercado. Pentru acesta s-a lasat inspirat de bogatele traditii muzicale si culturile vibrante ale Americii Latine. Ritmurile vii de samba si bossa nova, melodiile melancolice ale boleroului si tangoului, aura improvizationala a liniilor „straight-ahead” si vibratiile est-europene se contopesc intr-o rafinata pricepere instrumentala.

Expozitia 2023, TIMISOARA, cu imagini realizate de fotograful Adrian Piclisan va putea fi vizitata de marti, 24 octombrie, ora 19, pana in data de 12 noiembrie, in galeria ICR Viena (Argentinierstr. 39, 1040), de luni pana vineri, intre orele 10 – 17. (I.P.)

 

Leave a Reply