Un medic care a primit aproape 500 de spagi, a scapat de inchisoare! Judecatorii au decis doar confiscarea banilor

Desi a primit 491 de spagi in doar trei saptamani, perioada in care a fost monitorizat de procurori, un medic din Bihor nu va raspunde pentru faptele sale. Doar va trebui sa dea inapoi mita in valoare totala de 68.750 lei si 17.410 euro. Conform CCR, raspunderea penala se prescrie dupa 8 ani. Iar medicul spagar a fost prins in iunie 2015.


Doctorul Vasile Salajan, fostul sef al Serviciului de expertiza medicala al Casei de Pensii Bihor care a luat 491 de spagi in 3 saptamani, a scapat de puscarie. 

Invocand deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), care nu mai permit procurorilor sa intrerupa cursul prescriptiei penale prin administrarea de probe, si pe cea a Inaltei Curti de Casatie, care a interpretat hotararile CCR ca fiind legea mai favorabila si, deci, aplicabile retroactiv, Tribunalul Satu Mare a constatat, joi, 19 octombrie 2023, ca nu se mai poate face nimic

Ultima spaga a fost incasata de medicul Vasile Salajan pe 15 iunie 2015, cand a fost prins, iar acuza de luare de mita pentru care i-a fost adusa raspunderea penala s-a prescrie in 8 ani, termen ce s-a implinit pe 15 iunie 2023.

Prin urmare, instanta a dispus incetarea procesului. Judecatorul a decis, insa, sa confiste de la Salajan cele 491 de spagi in suma de  68.750 lei si 17.410 euro, pe care acesta le-a incasat in doar 20 zile, dar a respins pretentia procurorilor de a confisca intreaga avere a medicului: vila uriasa din centrul orasului, terenul de pe Dealul Viilor, actiunile si cei peste 150.000 lei stransi in contul bancar, relateaza ebihoreanul.ro.

Si alta doctorita implicata in cazul de mita de la Casa de Pensii Bihor a scapat

Pe 3 octombrie, Sectia penala a Curtii de Apel Oradea a hotarat incetarea procesului in cazul doctoritei Emilia Mariana Cun, si ea inculpata de DNA in celebrul caz al mafiei medicilor experti de la Casa de Pensii Bihor, pentru 272 fapte de luare de mita, in suma de 28.770 lei, 900 euro si 10.000 forinti.

In acelasi caz mai e judecata si doctorita Ana Gut, acuzata ca a incasat 334 de spagi de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul sau medical, in valoare totala de 51.970 lei si 3.330 euro. In cazul acesteia, instanta inca nu s-a pronuntat definitiv.

18 condamnati definitiv, in dosarul „mafiei halatelor albe”

Cei trei medici, alaturi de doctorii Ovidiu Plesa si Anca Grigorescu, asistentii lor, respectiv fostul sef al Casei de Pensii Bihor, Leontin Tirle, au transformat locul de munca intr-un sistem de fraudare a fondului de pensii, semnand contra cost deciziile de incadrare intr-un grad de invaliditate, pe baza carora solicitantii primesc pensiile, indiferent daca beneficiarii aveau sau nu acest drept.

Ancheta a pornit in 2015, la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor, si a fost preluata in acelasi an de procurorii DNA, care au „spart” cauza in cinci dosare, cate unul pentru fiecare cuplu medic-asistent. Atat ca, vreme de 4 ani, toate cele cinci dosare au fost aruncate in bratele unui singur procuror, care nu a reusit sa finalizeze cercetarile in toate.

Primul medic al Comisiei de Expertiza trimis in judecata, inca din ianuarie 2016, a fost Ovidiu Plesa, prins cu 235 de fapte de luare de mita. El a fost condamnat la 3 ani de inchisoare in regim de detentie, iar asistenta sa, Monica Ignat, la 2 ani si 8 luni de inchisoare cu suspendare.

Tot in 2016 a ajuns in fata instantei doctorita Anca Grigorescu, condamnata la 2 ani de detentie, dar si seful Casei de Pensii, Leontin Tirle, pentru ca lua bani si foloase necuvenite de la spagarii Serviciului de Expertiza Medicala, tinandu-le practic „spatele”. Tirle s-a ales cu 4 ani de detentie.

In total, anchetatorii au reusit sa identifice 25 de persoane ca facand parte din „mafia halatelor albe”, dintre care au fost condamnati definitiv 18 inculpati, inclusiv medicii Ovidiu Plesa si Anca Grigorescu, respectiv fostul sef al Casei de Pensii Bihor, Leontin Tirle.

Celelalte 15 persoane – majoritatea asistenti medicali – au semnat acorduri de recunoastere cu procurorii. (V.E.)

Sursa foto: bihon.ro

 

Leave a Reply