Ziua Armatei Romane, sarbatorita si la Timisoara. Ceremonial militar cu Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”

Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” a marcat Ziua Armatei Romane, astazi, printr-un ceremonial militar si religios, in Piata Unirii din Timisoara. La traditionala manifestare au participat autoritati locale si judetene, veterani de razboi, cadre militare active, in rezerva sau retragere si cetateni.


Ceremonii similare au avut loc in principalele garnizoane din tara, la Monumentele eroilor, precum si la cimitire si la monumente ale ostasilor romani din Austria, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Federatia Rusa, Polonia, Republica Moldova si Ungaria.

Ziua de 25 octombrie este o zi cu o dubla semnificatie pentru Romania. La 25 octombrie 1921 s-a nascut la Sinaia Regele Mihai I, ultimul monarh al Romaniei. A domnit de doua ori, intre 20 iulie 1927 si 8 iunie 1930 si intre 6 septembrie 1940 si 30 decembrie 1947.

In prima domnie, Regele fiind minor, conducerea tarii a fost asigurata de o Regenta. A doua domnie a fost marcata de uzurparea prerogativelor regale de catre generalul Ion Antonescu, intre 6 septembrie 1940 si 23 august 1944, iar mai apoi de catre regimul comunist, dupa 6 martie 1945 pana la abdicarea fortata din 30 decembrie 1947, urmata de un lung exil. Din 1997 Regele Mihai a putut reveni neconditionat in tara, pana la sfarsitul vietii (5 decembrie 2017).

Regele Mihai I a reprezentat inca de la nasterea sa un simbol al sperantei, al traditiei, al continuitatii, stabilitatii si progresului tarii, intr-o epoca de mari framantari si prefaceri atat pe plan national cat si international.

Suveranul a fost intotdeauna considerat de drept conducatorul suprem al Armatei Romane, indiferent de uzurparea prerogativelor regale de catre regimurile dictatoriale.

In campaniile celui de-Al Doilea Razboi Mondial, efortul de razboi a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 si-au pierdut viata, aproape 60.000 au fost dati disparuti, iar peste 330.000 au fost raniti in lupta, conform datelor Ministerului Apararii Nationale.

In cinstea zilei de nastere a Regelui Mihai, la 25 octombrie 1944 Armata Romana a anuntat eliberarea orasului Carei, ultima localitate romaneasca aflata sub ocupatia hortista din teritoriul de peste 43.000 de kilometri patrati din partea de nord-vest a tarii, vremelnic ocupat prin Dictatul de la Viena din 30 august 1940.

Dupa eliberarea teritoriului national, la 25 octombrie 1944, Armata Romaniei a continuat sa lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei si Austriei, alaturi de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe si sacrificii, la marea victorie obtinuta la 9 Mai 1945, ce a marcat sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial in Europa.

Din anul 1959, in pofida asocierii initiale cu traditia monarhica, aceasta zi a fost sarbatorita ca Ziua Armatei Romane, in cinstea actiunilor pe care militarii romani le-au purtat in batalia pentru Ardeal, intr-un parcurs glorios dar soldat cu numeroase jertfe pe pamant romanesc si, continuand, in Ungaria, Cehia, Slovacia si Austria.

Ziua Armatei Romane este un prilej de aducere aminte a sacrificiului romanilor pentru pastrarea fiintei nationale, a independentei si integritatii Romaniei. (I.P.)

Sursa: ziuadevest.ro

Leave a Reply