Dominic Fritz, primarul Timisoarei: “Guvernul pregateste un jaf al bugetelor locale. Este un asalt fara precedent la banii oraselor”

Primarul Dominic Fritz a reactionat la Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind reducerea cheltuielilor bugetare, care a fost adoptata in ultimele zile.


Guvernul pregateste un jaf al banilor timisorenilor si al altor bugete locale din Romania. Prin aceasta ordonanta vrea sa ne forteze sa nu mai putem cheltui bani de la bugetul local, pentru a ramane cu un excedent la finalul anului.

Acel excedent, cel mai probabil, prin fondul de rezerva va ajunge in bugetul statului de unde il vor distribui discretionar pentru a acoperi alte gauri din bugetul de stat. Este un asalt fara precedent la banii oraselor din Romania si fac un apel la toti primarii sa se opuna acestei masuri. Ma adresez si parlamentarilor sa corecteze aceasta ordonanta in Parlament”, a spus primarul USR al Timisoarei.

Edilul Timisoarei critica lipsa de viziune si predictibilitate a masurilor pe care Guvernul le-a adoptat. Efectele acestei OUG sunt catastrofale pentru orasele Romaniei pe termen mediu si lung.

Ce nu intelege Guvernul, sau poate intelege dar nu ii pasa, este ca daca oprim acum toate investitiile facute din bugetul local este ca o bomba cu ceas pentru absorbtia fondurilor europene in Romania in anii ce vin.

Daca nu putem acum sa pornim anumite studii de fezabilitate sau proiecte tehnice pe care sa le licitam si sa le finalizam in urmatoarele 6-9 luni, anul viitor nu vom avem ce proiecte sa depunem pentru atragerea de fonduri europene. Asta va insemna ca toata Romania va intarzia pentru urmatorul ciclu de finantare al fondurilor europene. Iar aceste intarzieri se vad zilnic in viata fiecarui roman, prin infrastructura proasta, scoli si spitale din secolul trecut sau insuficient spatiu verde”.

Referitor la impactul pe care noul act normativ il va avea asupra investitiilor imediate planificate de Primaria Municipiului Timisoara, Dominic Fritz a spus:

Ce inseamna pentru noi in Timisoara? Inseamna ca nu mai putem incheia contracte noi nici macar pentru partea de investitii. De exemplu, nu mai putem sa semnam contractul cu castigatorul concursului international de arhitectura pentru Piata Victoriei sau sa achizitionam servicii de reparatii pentru Sinagoga din Fabric care se va prabusi in aceasta iarna daca nu o punem in siguranta. Dar ne blocheaza si o serie de alte proiecte pe care trebuie sa le incepem acum ca sa putem aplica pentru fonduri europene anul viitor.” (I.P.)

 

 

 

Leave a Reply