FOTO / Sarbii din Timis au organizat traditionalul Festival al fasolei. Pasulijada a adunat la start bucatari din Romania, Serbia si Bosnia, dar si un participant la Chefi la cutite

Sarbii din Stanciova, sat apartinand orasului timisean Recas, au organizat o noua editie a Festivalului fasolei (Pasulijada), festival care incepe sa devina o traditie in cadrul manifestarilor etnice din programul Uniunii Sarbilor din Romania (USR).


La editia din acest an s-au prezentat la “start” nu mai putin de 12 echipe de bucatari, unii venind chiar si din Serbia si Bosnia, care au pus in ceaune, in afara de ingredientele specific retetei, multa pasiune pentru arta bucatariei.

Nici nu putea fi altfel, cata vreme una dintre vedetele Pasulijadei 2023 a fost executorul judecatoresc Daniel Dragomir, bucatar amator care a impresionat juriul la penultima editie a emisiunii Chefi la cutite, care s-a ocupat cu maiestria de prepararea purcelului la protap.

Nu au lipsit de la intalnirea culinara a sarbilor de la Stanciova, localitate a minoritatii sarbe aflata la 40 de kilometri de Timisoara, presedintele Uniunii Sarbilor din Romania, deputatul Ognean Cristici, alti reprezentanti din conducerea USR, dar si primarul orasului Recas, Pavel Teodor.

In urma degustarii, juriul a deliberat, iar castigatorii Pasulijadei 2023, cu cea mai savuroasa reteta din concurs, a fost declarata echipa localitatii Cralovat.

Un asemenea eveniment al comunitatii sarbe din Timis nu se putea incheia decat cu muzica si voie buna, cu dansuri traditionale din Mokrin, Belint, Moldova Veche, dar si cele ale KUD “Sveti Djordje” din Stanciova, aplaudate la scena deschisa de spectatorii prezenti la fata locului.

La plecare, nu puteau lipsi din peisaj nici echipajele de politie, care au facut o atenta selectie a participantilor la traficul rutier dintre colinele Recasului… (E.T.)

Leave a Reply