Judecatorii nu vor mai putea cenzura onorariile avocatilor! „Este prezumat ca fiind unul corect in raport cu valoare sau complexitatea cauzei”

Un proiect de modificare a Legii 51/1995 a fost depus la Senat, marti, 7 noiembrie 2023, de Dumitru Fenechiu, Robert Cazanciuc, Cristian Niculescu-Tagarlas, Gabriel Andronache, Olivia-Diana Morar si Cristina Traila.


Proiectul vizează modificarea art. 30 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat si a art. 451 din Codul de procedura civila – ar urma sa impiedice instantele sa mai taie onorariile din proprie initiativa. Acest lucru va fi posibil doar la cererea partilor interesate.

Iată proiectul:

Articolul 30 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 440 din 24 mai 2018, se modifica dupa cum urmeaza:

‘Art. 30 – (1) Pentru activitatea sa profesionala avocatul are dreptul la onorariu si la acoperirea tuturor cheltuielilor facute in interesul procesual al clientului sau. In fata instantei, onorariul contractat intre avocat si client este prezumat ca fiind unul corect in raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfasurata de avocat in aceasta‘.

La articolul 451 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 247 din 10 aprilie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

‘Art. 451 – (2) Instanta poate sa reduca, la cererea partii interesate, partea din cheltuielile de judecata reprezentand onorariul avocatilor, atunci cand acesta este vadit disproportionat in raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfasurata de avocat, tinand seama si de circumstantele cauzei. Motivarea masurii se va raporta la criteriile prevazute de legislatia profesiei de avocat pentru stabilirea onorariului. Masura luata de instanta nu va avea niciun efect asupra raporturilor dintre avocat si clientul sau. Reducerea onorariului poate fi atacata cu apel sau cu recurs, dupa caz, in termen de 5 zile de la comunicarea hotararii. Cand hotararea apartine unei sectii a inaltei Curti de Casatie si Justitie, recursul se judeca de Completul de 5 judecatori’”. (I.P.)

Sursa: BihorJust

Leave a Reply