Spectacolul “Povestea acelor oameni care intr-o seara s-au adunat in jurul unei mese”, punctul final al conferintei internationale ETC de la Timisoara

„Punctul final al Conferintei internationale va avea loc peste putin timp aici, in Sala Mare a Teatrului National din Timisoara, la spectacolul Povestea acelor oameni care intr-o seara s-au adunat in jurul unei mese. Titlu care, in fond, rezuma foarte bine ceea ce am trait noi in aceste cateva zile”.


Cu aceste cuvinte Heidi Wiley, directorul executiv al Conventiei Teatrale Europene, a incheiat sambata seara lucrarile Conferintei internationale a ETC, Timisoara devenind in week-end-ul care tocmai s-a incheiat, capitala de facto a teatrelor publice din Europa.

Ultima zi a Conferintei Internationale a Conventiei Teatrale Europene a reunit in Sala Mare a Teatrului National din Timisoara reprezentanti ai teatrelor-membre din Germania, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Ucraina, Cipru, Muntenegru, Albania, Croatia, Austria, Bulgaria, Franta, Grecia, Ungaria, Olanda, Kosovo, Lituania, Slovacia, Norvegia, Slovenia, intr-o sesiune de analiza asupra programelor si proiectelor in derulare, urmata de prezentarea perspectivelor pentru urmatoarele sase luni de activitate si de prezentarea viziunii strategice a Conventiei pentru perioada 2024 – 2030, intitulata ETC 2030 Strategic Vision.

Structura si continutul retelei teatrale europene pentru urmatoarea perioada au fost stabilite si votate in cadrul Adunarii Generale a Conventiei Teatrale Europene, aceasta fiind urmata de o foarte dinamica sesiune de prezentare, in cadrul careia o serie de teatre-membre si-au anuntat proiectele pentru care cauta parteneri europeni.

Ultima parte a Conferintei Internationale a ETC a fost dedicata grupurilor de lucru, reunite in jurul setului de teme care construiesc profilul retelei teatrale europene si unde reprezentantii teatrelor – membre au creat o masa de opinii, idei si sugestii privind viitorul ETC si al activitatilor pe care le propune.

Temele discutate s-au referit la teatru ca spatiu al schimbarii prin intermediul intalnirilor si al comunicarii, la rolul si importanta teatrului in mediile scolare, la prezentarea Academiei de Teatru si Digitalizare, la proiectul de descoperire si promovare a tinerilor autori europeni in cadrul programului Theatre and Diversity: Young Europe V si Young Europe VI si, nu in ultimul rand, au analizat modalitati de dezvoltare a sustenabilitatii in teatre si au cercetat formule si exemple privind felul in care teatrul se poate mobiliza in sprijinul sustinerii sanatatii si, cu precadere, a sanatatii mintale.

In cuvantul sau de incheiere, Ada Hausvater, directorul Teatrului National din Timisoara, a multumit tuturor participantilor si echipei ETC si a exprimat convingerea ca teatrul are capacitatea de a vindeca, individual si social, efectele dezinformarii, ale fenomenului fake news – aceasta fiind una dintre principalele teme puse in dezbatere pe durata Conferintei si ca, prin teatru, valorile umanitatii vor fi duse mai departe si dezvoltate, prin dezbaterea de idei si de principii specifica artei teatrului. (I.P.)

Leave a Reply