Directoarea Teatrului National din Timisoara, distinsa cu Premiul Galei Constantin Brancoveanu. „Intotdeauna, o floare face primavara”, a spus Ada Hausvater

Teatrul National din Timisoara are bucuria sa anunte ca ieri, 16 noiembrie 2023, Ada Hausvater, directorul general al Nationalului timisorean, a fost recompensata cu Premiul Galei Constantin Brancoveanu, la sectiunea Teatru. Juriul care a acordat premiile din acest an a conferit Adei Hausvater aceasta distinctie ca o binemeritata recunoastere a relevantei si a excelentei parcursului sau in domeniul teatrului.


In prezentarea introductiva, prof. univ. dr. Ludmila Patlanjoglu, teatrolog reputat, Doctor Honoris Causa al Universitatii de Arte din Targu Mures, presedinte si, ulterior, presedinte onorific al Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru – Sectia Romana, a elogiat cariera Adei Hausvater, atat in directia managementului teatral, remarcand viziunea si calitatea leadership-ului sau, traduse in evolutia Teatrului National din Timisoara si in rolul managerului Teatrului National in initierea, pregatirea si impactul la nivel national si international al Capitalei Europene a Culturii – Timisoara 2023, cat si in ceea ce priveste calitatea proiectului sau regizoral de recuperare a clasicilor pentru spectatorul secolului al XXI-lea.

In egala masura, Ludmila Patlanjoglu a insistat asupra carierei didactice a Adei Hausvater, insistand asupra faptului ca implicarea sa in educatia viitorilor actori, in calitate de conferentiar universitar al Facultatii de Muzica si Teatru a Universitatii de Vest din Timisoara, a inceput sa determine, dincolo de un program coerent de sprijin pentru studenti, aparitia unor valori actoricesti individuale, recunoscute prin premii importante – Premiul UNITER pentru debut, Marele Premiu, Premiul pentru cel mai bun actor si Premiul publicului la Gala Tanarului actor HOP etc.

La randul sau, Ada Hausvater a subliniat importanta profesionalismului, a valorii care este singurul vector capabil de a asigura evolutia in societate, aratand ca Teatrul National din Timisoara este, din acest punct de vedere, un exemplu de bune practici, in sensul importantei deosebite pe care a acordat-o in toti cei 18 ani de cand conduce Teatrul National din Timisoara impunerii valorii profesionale, desi a inceput acest drum ca cea mai tanara si singura femeie – director de teatru national.

Totodata, Ada Hausvater a tinut sa salute atitudinea democratica a Ministerului Culturii care a lasat decizia evaluarii managerilor de teatru in mana comisiilor de specialitate si sa faca o reverenta membrilor comisiei care a avut curajul sa deschida aceasta poarta unui tanar regizor, exclusiv pe baza valorii si coerentei unui proiect de management.

Intreaga mea cariera a inceput cu o onestitate absoluta. Am crezut tot timpul in valoare si, avand sansa unei educatii minunate, aveam posibilitatea sa aleg multe cariere. De optsprezece ani conduc Teatrul National „Mihai Eminescu” din Timisoara.

Am avut sansa de a intalni acolo profesionisti care au pus accentul pe valoare si care, totodata, au riscat si au castigat, intr-un final, deoarece, iata, Teatrul National din Timisoara functioneaza foarte bine. Intreaga mea cariera de director a avut complet legatura cu faptul ca sunt regizor de teatru. Daca in acest moment Teatrul se dezvolta si merge pe atat de multe directii – de la dezvoltarea trupei la dezvoltarea spatiilor de spectacole, la dezvoltarea Fabricii de decoruri, la faptul ca Festivalul nostru de teatru a devenit un festival international, punand in centru dramaturgia romaneasca intr-un context international, toate au legatura cu acest instinct care se numeste regia de teatru.

Teatrul inseamna viata insasi. Teatrul ne da posibilitatea sa alegem. Noi toti suntem mult mai bogati prin faptul ca, mergand la teatru, invatam sa ascultam, invatam sa comunicam, invatam sa fim generosi. Apreciez faptul ca Fundatia Alexandrion priveste catre Teatrul National din Timisoara, condus de cineva care, desi atunci cand a inceput, era foarte tanar, a dezvoltat un sistem teatral bazat fundamental pe valoare. Vreau sa multumesc colegilor mei din Timisoara si, nu in ultimul rand, publicului. As vrea, in final, sa transmit, in special celor tineri, un gand: sa aiba incredere ca, intotdeauna, o floare face primavara” a precizat Ada Hausvater in discursul sau de multumire.

Gala Premiilor Constantin Brancoveanu, eveniment organizat de Fundatia Alexandrion, isi propune sa „rasplateasca munca si dedicarea de-o viata a oamenilor de cultura din Romania si din strainatate, care au contribuit la dezvoltarea diferitelor domenii de cunoastere”, declara organizatorii.

Aceasta recunoastere vine ca o onoranta completare a distinctiilor conferite de foruri din Romania si din strainatate directorului general al Teatrului National de-a lungul timpului. (Teatrul National din Timisoara)

Sursa foto: Fundatia Alexandrion

Leave a Reply