1 Decembrie cultural: Ziua Nationala a Romaniei, sarbatorita de Teatrul National din Timisoara prin programarea a trei spectacole de referinta

„Adunarea Nationala a tuturor romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor indreptatiti, la Alba Iulia in ziua de 1 Decembrie 1918, decreteaza Unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor legate de dansii cu Romania”, acestea sunt cuvintele cu care incepea Rezolutia Adunarii Nationale de la Alba-Iulia, din 1 decembrie 1918.  Unirea Regatului Romaniei cu Ardealul si Bucovina sub Ferdinand I, „Intregitorul de tara”, alaturi de Regina Maria, cea care va determina doi ani mai tarziu recunoasterea internationala a hotararilor luate la Alba-Iulia,  deschidea tarii o poarta pentru viitor.


Teatrul National „Mihai Eminescu” din Timisoara sarbatoreste Ziua Nationala a Romaniei impreuna cu publicul sau, prin trei spectacole dedicate acestui moment istoric, in cadrul evenimentului „1 Decembrie Cultural”, prin care toate institutiile din subordinea Ministerului Culturii isi prezinta programul aniversar.

Teatrul a fost si ramane o voce esentiala a identitatii Romaniei, parte a fibrei ei, prin dramaturgia nationala si, de asemenea, prin actualitatea si acuitatea cu care aduce pe scena marile teme si dileme ale societatii.

Teatrul National din Timisoara, institutie publica de spectacol aflata in subordinea Ministerului Culturii, reflecta prin spectacolele sale identitatea nationala in frumusetea diferentelor, influentelor, traditiilor, religiilor, etniilor care o compun.

Astfel, vineri, 1 decembrie 2023, de la ora 19, la Studio UTU va avea loc comedia O noapte furtunoasa. Un exercitiu, un spectacol care, in adaptarea si cu semnatura regizorala a Adei Lupu Hausvater, reia intr-o formula proaspata, moderna, celebra poveste  a lui I.L. Caragiale.

Seria spectacolelor pe care Teatrul National le dedica Zilei Nationale a Romaniei in cadrul evenimentului „1 Decembrie Cultural”, organizat de Ministerul Culturii prin institutiile din subordine, continua sambata, 2 decembrie, de la ora 18, la Sala Mare, unde va avea loc spectacolul-eveniment Exod, in regia lui Oskaras Koršunovas, o fabuloasa si neasteptata poveste despre sansa la identitate personala in spatiul exilului.

Cel de-al treilea spectacol cu care Teatrul National „Mihai Eminescu” din Timisoara sarbatoreste 105 ani de la Marea Unire se reintoarce la teatrul lui Caragiale.

Astfel, marti, 5 decembrie, de la ora 19, in Sala Mare va avea loc spectacolul Conul Leonida fata cu Reactiunea, in regia lui Felix Alexa, un spectacol modern despre absurdul burlesc al demagogiei dintotdeauna, pana azi.

Cele trei spectacole dedicate Zilei Nationale a Romaniei se inscriu in seria evenimentelor organizate de Ministerul Culturii. Prin inscrierea la adresa de email office@tntm.ro, primii 40 de spectatori vor primi gratuit cate un loc la oricare dintre cele trei spectacole cuprinse in cadrul acestei sarbatori. (I.P.)

Leave a Reply