6 tineri timisoreni expun lucrari despre lumea care ii inconjoara in cadrul expozitiei THIS IS NOT MY YOUTHOPIA (P)

In data de 5 decembrie, incepand cu ora 16, la Palatul Stefania (Piata Romanilor 1, Timisoara) va avea loc vernisajul expozitiei THIS IS NOT MY YOUTHOPIA, ce incheie proiectul Post-Digital Intersections, derulat de Asociatia Culturala Marginal la Timisoara in perioada iunie – decembrie 2023.


Expozitia aduce la un loc lucrari de la 6 tineri timisoreni alesi in urma unui apel deschis care au lucrat cu cate un curator din cadrul Centrului de Excelenta in Studiul Imaginii din Bucuresti pentru a-si dezvolta propriile proiecte in jurul conceptului post-digital si pornind de la tema curatoriala Youthopia.

Expozitia va putea fi vizitata pana pe 15 decembrie, astfel: intre 6 – 10 decembrie si 12 – 15 decembrie, intre orele 15 – 20, iar in data de 11 decembrie este inchisa. Accesul publicului este liber.

Cercetare, productie artistica si suport de la artisti international, in programul mentoral pentru tineri artisti

THIS IS NOT MY YOUTHOPIA este punctul culminant al demersului de mentorat si de mediere culturala Post-Digital Intersections, dezvoltat de Asociatia Marginal la interesectia dintre arta, stiinta si tehnologie, ce si-a propus sa ofere si sprijin pentru cercetare, cat si pentru productie artistica pentru 12 tineri practicieni din Romania selectati printr-un apel deschis.

Acestia au avut oportunitatea de a colabora pe tot parcursul programului atat intre ei, cat si cu artisti si curatori internationali – Annick Bureaud (FR), Ruth Anderwald + Leonhard Grond (AT), Claudia Schnugg (AT), Dasha Ilina (FR/RU), Jan Świerkowski (PT/PL), Andrei Tudose si Sabina Suru (RO).

Este o provocare a unui punct de pornire si de inspiratie pentru o tanara generatie de artisti, la care facem apel prin acest program, sa ni se alature si sa implice si pe altii in viziunea lor asupra lumii – sa inceapa sa-si construiasca Youthopia, prin arta, stiinta si tehnologie“, spune Claudia Schnugg, despre tema curatoriala Youthopia.

Programul mentoral continua o discutie deschisa in luna iunie, in expozitia Intersecting Realities, curatoriata de Claudia Schnugg si Andrei Tudose iar firul rosu al initiativei de mentorat tatoneaza idei si practici post-digitale, intr-o cautare de demistificare a digitalului si de gasire a unor noi metodologii colaborative transdisciplinare.

Expozitia Intersecting Realities, ce a lansat programul de mentorat, a reprezintat o invitatie deschisa la o plimbare aparent aleatorie prin subiectele delicate ale zilelor noastre, de la probleme macro legate de mediului si pana la intimitatea digitala si reprezentari ale corpului, in conexiune cu esenta artei post-digitale. Navigand liber intre medii si abordari, selectia de lucrari din cadrul expozitiei a construit o structura centrala dincolo de orice concepte abstracte sau criptice, vizand mai degraba construirea unei experiente la care publicul sa se poata conecta si cu care sa poata relationa. Astfel, initiativa reprezinta punctul de plecare al unei discutii despre modul in care ne raportam, ca societate, la prezent si unde putem, in mod activ si colectiv, sa mergem de aici.

Expozitie ce exploreaza relatia cu prezentul si perspectivele posibile ale viitorului

Programul mentoral a fost coordonat de catre Andrei Tudose si Annick Bureaud si a avut un format hibrid, atat online, cat si offline, creand astfel un cadru de lucru pentru practicieni atat din domeniul artelor vizuale, cat si al stiintelor umaniste. Post-Digital Intersections se incheie la Timisoara cu o expozitie care va prezenta cercetarile si proiectele dezvoltate de participanti si mentori in cadrul acestui program, alaturi de sesiuni de mediere culturala si evenimente satelit dedicate unui dialog transparent si activ cu publicul extins al orasului Timisoara.

Cei sase tineri artisti timisoreni care expun in cadrul expozitiei THIS IS NOT MY YOUTHOPIA sunt Alexandra Costea, Anca Sisu, Andreea Ionita, Dorian Boloca, Ioana Bartha si Sorin Valea iar curatorii care le-au fost alaturi din cadrul Centrului de Excelenta in Studiul Imaginii din Bucuresti sunt Alexandra Buiga, Andra Merfu, Eliza Patrascu, Iulia Kycyku, Mihai Milea si Miruna Barcan.

“Desi lansat ca o provocare libera pentru a-si imagina un viitor asa cum si-l doresc, tinerii din cadrul programului ne-au surprins prin lucrarile care vorbesc, mai degraba, despre lumea care ne inconjoara si, mai ales, despre pierdere, in diferite forme – de la disparitia locurilor care ii inconjoara (casele copilariei, magazinele de cartier sau chiar mediul natural) pana la pierderea oamenilor care le sunt dragi sau chiar a propriei identitati in contextul lumii digitale care acapareaza tot mai mult din vietile noastre.” – Andrei Tudose, despre THIS IS NOT MY YOUTHOPIA, expozitia ce incheie programul mentoral Post-Digital Intersections.

Dupa vernisajul de pe 5 decembrie, vor avea loc urmatoarele evenimente conexe in cadrul expozitiei:

5 decembrie, ora 17:00 si ora 19:00 – Tururi ghidate cu Andrei Tudose la Palatul Stefania

6 decembrie, ora 15:00 – Tur ghidat cu Annick Bureaud si Andrei Tudose la Palatul Stefania

6 decembrie, 17:00 – 19:30, Casa Artelor (str. Episcop Augustin Pacha nr. 8, Timisoara) –

Instalatie VR B61 Instytut, Jan Świerkowski + Lecture-performance Anderwald+Grond

7 decembrie, ora 15:00 – Tur ghidat cu Mihai Zgondoiu la Palatul Stefania

7 decembrie, ora 16:00 – Tur ghidat cu Andrei Tudose la Palatul Stefania

8 decembrie, ora 17:00 – Tur ghidat cu Andrei Tudose la Palatul Stefania


Post-Digital Intersections este un proiect Marginal.

Asociatia Culturala Marginal este o organizatie non-profit care functioneaza ca un colectiv transdisciplinar ce urmareste sa sustina, sa promoveze si sa extinda punti intre artisti si diversi agenti din alte domenii, cu accent asupra stiintelor umaniste, respectiv implicatiile stiintei si tehnologiei in structurile socio-culturale. Scopul Marginal este agregarea unei retele colaborative care sa (re)uneasca domenii care nu sunt intotdeauna asociate artei – cum sunt, spre exemplu, stiinta si tehnologia – si publicul, printr-un mod participativ, care sa puna sub semnul intrebarii paradigma inca actuala a publicului-spectator.


Post-Digital Intersections este finantat de Ministerul Culturii prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara.

Proiectul face parte din Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” si este finantat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Post-Digital Intersections face parte din Open Practice Society, platforma Marginal pentru educatie alternativa la intersectia dintre arta, stiinta si tehnologie

Proiectul este sprijinit de Forumul Cultural Austriac in Bucuresti.

Parteneri:

Ars Electronica Export, die Angewandte – University of Applied Arts Vienna, CESI – Center of Excellence in Image Studies, West University of Timisoara / Arts & Design Faculty, Austrian Cultural Forum in Bucharest, NØ School, Leonardo/Olats, Obsolete Studio, Instytut B61, Simultan, Ephemair, Goethe Institut, Kozel

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Zile si Nopti, IQads, Propagarta, Institute, Revista Zeppelin, Revista Arta, Modernism, Igloo, HAPP, Savantgarde, Curatorial.

(Impact Press)

Leave a Reply