Arheologii au descoperit un cimitir vechi de 3.500 de ani, in Egipt

Arheologii egipteni au descoperit un cimitir vechi de 3.500 de ani care contine, printre altele, mumii si statui. O descoperire foarte interesanta a fost un sul de papirus, Cartea Mortilor, care masoara 1.3 metri in lungime. Este o copie rara a acestui obiect funerar traditional din Egipt.


Cimitirele din Egiptul Antic erau cu adevarat spectaculoase, iar despre ceremoniile de inmormantare se stie ca erau grandioase, daca persoana care murea in acele vremuri era importanta. Traditia spune ca in locul de odihna vesnica era adaugata si Cartea Mortilor – un text menit sa ajute la “navigarea” in lumea de dincolo.

In cimitirul descoperit in zona Al-Ghuraifa din Egipt, arheologii au gasit mumii, borcane canopice, amulete, statui si un sul de papirus care contine o parte din Cartea Mortilor. Sulul este primul descoperit in aceasta zona si se afla in stare buna, potrivit spuselor lui Mustafa Waziri, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichitatilor din Egipt.

Potrivit informatiilor facute publice, cimitirul dateaza din intervalul de ani situat intre 1550 si 1070 inainte de Hristos. Au fost gasite sute de obiecte, dar cea mai importanta este Cartea Mortilor, considerata o descoperire cu adevarat rara.

“Daca este atat de lung si bine conservat, atunci este cu siguranta o descoperire grozava si interesanta”, a spus Lara Weiss, CEO al Muzeului Romer si Pelizaeus din Germania. Ea a fost completata de Foy Scalf, un egiptolog de la Universitatea din Chicago, care afirma ca este “ceva foarte rar” sa gasesti o astfel de copie.

Cartea Mortilor in cultura egipteana

Cartea Mortilor reprezinta o serie de texte din Egiptul Antic. Egiptenii considerau ca aceste texte ii vor ajuta pe cei decedati sa navigheze catre Lumea de Dincolo. Copiile textelor erau adesea inmormantate alaturi de persoanele decedate.

Ea a fost derivata din “textele sicriului” si “textele piramidelor”. Inainte de Cartea Mortilor, erau scrise texte pe sicrie si pe piramidele in care trupul neinsufletit era depus.

In Cartea Mortilor se afla capitole individuale ori vraji. Nu exista un standard in privinta modului in care era alcatuita Cartea Mortilor. Istoricii au descoperit ca fiecare copie avea vraji diferite. In cultura egipteana antica, aceste vraji ajutau decedatul sa intre in viata de apoi ca un spirit glorificat. Textele evocau toate partile corpului in asa fel incat calatoria spirituala sa fie cat mai lina.

Potrivit spuselor lui Foy Scalf, seful arhivelor de la Universitatea din Chicago, doctor in egiptologie, cel mai lung dintre manuscrisele pe papirus are peste 30 de metri lungime. El mai afirma ca ultimele exemple cunoscute din Cartea Mortilor au fost realizate in secolul I sau II dupa Hristos. Ulterior, nu mai exista dovezi legate de aceasta traditie ce dateaza in special din perioada Egiptului Antic.

Fiind un simbol al culturii egiptene antice, referiri la adresa Cartii Mortilor s-au facut in numeroase filme, relevanta in acest sens fiind trilogia de mare succes The Mummy. In acelasi timp, Cartea Mortilor da si numele unuia dintre cele mai cunoscute sloturi online, Book of Dead. Egiptul este o sursa de inspiratie nesecata si pentru dezvoltatorii de jocuri de cazino.

Slotul video Egypt Megaways, de exemplu, este unul din cele mai apreciate jocuri de noroc lansate in 2023, gratie numeroaselor functii speciale (Scatter, Gold Super Wild, Multiplicatori, Runda Bonus) si graficii excelente marca Red Tiger. (I.P.)

Leave a Reply