Sfarsitul Baroului Bota! Curtea de Apel Suceava a constatat ca infractiunile savarsite de falsii avocati condusi de inginerul Pompiliu Bota s-au prescris

Curtea de Apel Suceava a pronuntat solutia in dosarul 8064/314/2015, care a vizat savarsirea infractiunii de „exercitarea fara drept a unei profesii sau activitati” (art. 348 CP), precum si a altor infractiuni conexe de catre persoane membre ale entitatii cunoscute drept „Baroul Bota”.


La termenul din 28 noiembrie 2023, Curtea de Apel Suceava a admis apelul Parchetului, sustinut in mod direct si de Baroul Suceava, a inlaturat dispozitiile de achitare a inculpatilor, inclusiv a inculpatului Pompiliu Bota care a savarsit infractiunea de folosire fara drept a denumirilor «Barou», «Uniunea Nationala a Barourilor din Romania», a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat, precum si de folosire a insemnelor specifice profesiei si purtarea robei de avocat, a constatat in totalitate vinovatia acestora si a interventiei prescriptiei, potrivit unui comunicat.

De asemenea, s-a dispus confiscarea speciala de la inculpati a bunurilor folosite la savarsirea infractiunilor, constand in robe, insigne si alte insemne folosite ilegal de persoane care nu aveau calitatea de avocat in conditiile legii.

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) se alatura Consiliului Baroului Suceava si multumeste public avocatilor care au reprezentat interesele profesiei de avocat in acest dosar: av. Laurian Ostaficiuc, av. Bogdan Voronca, av. Dumitru Dimbu, av. Cristian Rusu, av. Mihai Iftimi si av. Rebeca Liteanu.

Demersurile constante ale barourilor si ale U.N.B.R. privind combaterea fenomenului „avocaturii ilegale” au avut ca rezultat adoptarea Deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 15 din 21 septembrie 2015 privind examinarea recursului in interesul legii vizand interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 348 din Codul penal (corespondent al art. 281 din Codul penal anterior), in ipoteza exercitarii activitatilor specifice profesiei de avocat de catre persoane care nu fac parte din formele de organizare profesionala recunoscute de Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata.

Av. Liviu Mihai-Viorel, decanul Baroului Suceava si Vicepresedinte al UNBR: „Ma bucur ca solutia in acest dosar a fost pronuntata de Ziua Bucovinei, o zi cu o deosebita insemnatate istorica pentru Suceava. A fost un proces de lunga durata, in care avocatii care au aparat interesele profesiei au luptat pentru a preveni expunerea consumatorului de servicii juridice de a deveni victima a falsilor avocati asa-zis independenti in raport cu structura profesionala legal organizata.” (V.E.)

One thought on “Sfarsitul Baroului Bota! Curtea de Apel Suceava a constatat ca infractiunile savarsite de falsii avocati condusi de inginerul Pompiliu Bota s-au prescris

  1. O zi extrem de trista în istoria României…deja ma obișnuiesc ca viata în România e o hazna continuua

Leave a Reply