Parada militara de la Timisoara, una dintre cele mai spectaculoase din ultimii ani! Blindatele Piranha V au defilat, in premiera, de Ziua Nationala a Romaniei

Parada militara de Ziua Nationala a Romaniei a fost urmarita de mii de oameni, care s-au adunat in centrul Timisoarei pentru a-i admira pe cei peste 300 de militari, politisti, jandarmi, politisti de frontiera, lucratori SRI, politisti locali, si angajati ISU, care au defilat pe bulevardului din fata Catedralei Mitropolitane cu tehnica militara si autospecialele de interventie.


In premiera, au fost prezentate 3 blindate Piranha V, de fabricatie americana si asamblate in Elvetia, achizitionate recent de Romania. De asemenea, o escadrila de elicoptere militare a survolat Timisoara.

La parada au participat si membrii Asociatiei de Reconstituiri Istorice, care poarta echipamentul soldatilor romani din Primul Razboi Mondial. Ei au fost condusi de ”generalul Virgil Economu”, cel care s-a aflat in fruntea trupelor romanesti care au intrat in Timisoara in 1919.

Timisorenii multi cu steaguri tricolore in maini au admirat cu mare interes totul, au filmat cu telefoanele mobile si au comentat sau unii parinti au facut indemnuri patriotice catre copii. “Iata, sa nu uiti niciodata ca esti romanca…!”, i-a spus o mama tanara fiicei ei.

Prefectul Mihai Ritivoiu a dat citire mesajului transmis de premierul Marcel Ciolacu: “Este Ziua Nationala a Romaniei, sarbatoarea tuturor romanilor, o zi in care m-as bucura sa retraim spiritul unitatii care i-a inflacarat pe inaintasii nostri de acum 105 ani, infaptuitorii Marii Uniri.

Prezentul ne provoaca sa facem fata unor situatii pe care cu greu le-am fi anticipat cu doar cativa ani inainte si care pun o lume intreaga la incercare, iar Romania nu este nici ea ocolita. Istoria si Marea Unire din 1918 au confirmat puterea unitatii noastre si, iata, avem prilejul, cu fiecare noua provocare a prezentului, sa demonstram ca impreuna, noi romanii, avem puterea de a ne atinge marile obiective. Acest lucru implica eforturi din partea tuturor si, mai ales, o intelegere a preocuparilor fiecarui roman.

Consider ca mesajul de unitate al acestei zile ar trebui sa fie prezent in orice actiune a noastra, indiferent daca ne referim la cetateni, societate civila, mediul de afaceri, reprezentanti ai statului sau la clasa politica….!”

De asemenea, in mesajul generalului Vlad Gheorghita, seful Statului Major General, care a fost citit la microfonul din fata catedralei, se arata: “Ne dorim sa consolidam structura de forte a Armatei Romaniei, sa dezvoltam capabilitatile relevante pentru postura de aparare si descurajare pe flancul estic al Aliantei.

Ne dorim o armonizare legislativa astfel incat sa ne putem indeplini angajamentele luate la summitul NATO de la Vilnius, avem foarte multe programe de inzestrare. Trebuie sa facem analiza strategica a apararii, asa cum m-a mandata presedintele la investire…!” (I.P.)

Sursa: ziuadevest.ro

 

Leave a Reply