Avocatul Robert Rosu, despagubit cu 600.000 de euro pentru perioada in care a stat in spatele gratiilor. “Ordinul de plata” va fi completat de Inalta Curte de Casatie si Justitie

Curtea de Apel Bucuresti a decis, la termenul din 02.11.2023, ca avocatul Robert Rosu sa fie despagubit de statul roman cu suma de 600.000 de euro, pentru cele 341 de zile petrecuta in inchisoare. „Respinge ca lipsit de interes apelul declarat de DNA. Respinge ca nefondate apelurile declarate de reclamant si de paratul MFP. Cu drept de recurs in termen de 30 de zile de la comunicare. Recursul se depune la C.A.B. Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei azi, 02.11.2023”, se arata in decizia instantei.


Robert Rosu a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in Dosarul Ferma Baneasa, la 5 ani de inchisoare cu executare. Ulterior, in urma protestelor avocatilor din toata tara, un alt complet al aceleiasi instante a stabilit ca a fost vorba despre o condamnare nelegala si a decis ca Robert Rosu sa fie eliberat.

Ulterior, pe 20 mai 2022, Robert Rosu a dat Statul Roman in judecata si a cerut daune morale si materiale. Procesul s-a judecat pe fond la Tribunalul Bucuresti, iar avocatul a primit castig de cauza. In decembrie 2022, Justitia a obligat Statul Roman la plata sumei de 1.000.000 lei sub forma de daune morale. Alta suma, de 2.282.952 lei i-a fost acordata avocatului sub forma de daune materiale si dobanzi legale aferente.

Curtea de Apel Bucuresti a judecat apelul declarat de DNA si de Ministerul de Finante impotriva solutiei de fond. Judecatorii au mentinut decizia  pronuntata de Tribunal.

Avocatul Robert Rosu a fost a fost trimis in judecata de procurorii DNA. El a fost acuzat ca „a intocmit un raport de «due diligence», ca a formulat notificari, memorii si ca a participat la sedintele consiliului de administratie ale unui institute. De asemenea, a fost acuzat ca ar fi influentat opinia unui consilier juridic din cadrul unei institutii care detinea terenurile ce faceau obiectul unei cereri de restituire”.

In noiembrie 2021, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a admis recursul in casatie declarat de avocat. Robert Rosu a fost achitat pentru infractiunea de constituire a unui grup infractional organizat si de complicitate la abuz in serviciu. In cazul lui, Justitia a dispus punerea in libertate.

Judecatorii au constatat ca „actele exercitate de Robert Rosu in calitatea sa de avocat, se circumscriu, esentialmente, activitatilor pe care le desfasoara orice avocat in exercitarea atributiilor conferite de Legea nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, Statutul profesiei de avocat, respectiv Codul deontologic”. (V.E.)

 

 

 

Leave a Reply