PREMIERA culturala! Librarul scotian Shaun Bythell se intalneste cu cititorii din Timisoara la libraria independenta La Doua Bufnite

Luni, 4 decembrie 2023, la ora 18, la libraria independenta La Doua  Bufnite din Timisoara (Piata Unirii 11, intrare de pe Matei Corvin), Shaun Bythell, librarul scotian cunoscut de cititorii de pretutindeni drept cel care a impuscat un Kindle, isi intalneste cititorii din Timisoara cu ocazia aniversarii de 7 ani a librariei.


Acesta va intra in dialog cu Raluca Selejan pornind de la cel mai recent volum al sau aparut in limba romana, Confesiunile unui librar, continuarea bestsellerului Jurnalul unui librar, aparut anul acesta in colectia Anansi. World Fiction a Editurii Pandora M, in traducerea Mihaelei Buruiana. Evenimentul se va incheia cu o sesiune de autografe.

Despre “Confesiunile unui librar”, de Shaun Bythell, colectia Anansi. World Fiction, Editura Pandora M, 2023. Traducere si note de Mihaela Buruiana.

Intr-o casa in stil georgian, plina de carti si condusa de un motan, Shaun Bythell vegheaza cel mai mare anticariat din Scotia. Din spatele tejghelei, el este sef si angajat, coleg al unor librari tacaniti, arhivar si colectionar. Viata lui se intampla intre cumparat carti, taclale cu clienti si notele zilnice de jurnal, provocate de intrebarile si comentariile cititorilor.

Cititorii care au indragit cartea de debut a lui Shaun Bythell vor regasi in volumul Confesiunile unui librar personaje ca Nicky, asistenta part-time, o martora a lui Iehova care-l plaseaza pe Darwin la sectiunea Fictiune si il considera pe Shaun „un impediment pentru succesul afacerii”, pe Anna, partenera sa californiana, care a ajutat la infiintarea Open Book in oras, pe care oamenii o pot inchiria pentru a experimenta bucuriile vanzarii de carti si pisica Captain, care aduce pasari moarte in jurul magazinului. Un membru nou al distributiei excentrice este Emanuela, o tanara italianca care vine sa lucreze la anticariat in schimbul cazarii si al meselor.

Despre “Jurnalul unui librar”,de Shaun Bythell, colectia Anansi. World Fiction, Editura Pandora M, 2020. Traducere si note de MIhaela Buruiana.

Cand Bythell, orgoliosul patron al celui mai mare magazin de carti vechi din Scotia si ­a infiintat, in 2010, pagina de Facebook, a hotarat, in mod premeditat, sa se concentreze asupra comportamentului clientilor. Acest jurnal, tinut timp de un an, nu face altceva, ba chiar mai aduce si alte personaje pitoresti in colimatorul autorului. Desi este cutremurator de amuzanta, cartea aceasta contine si un miez mai mult decat serios: este o scrisoare furibunda din linia intai a luptei dintre proprietarii micilor afaceri cu carti si giganti precum Amazon.

Shaun Bythell este din 2001 proprietarul anticariatului The Bookshop, din Wigtown, cel mai mare magazin de acest fel din Scotia. In 2010 a infiintat pagina de Facebook a magazinului, unde posteaza observatii acide legate de intrebarile stupide, trasnite sau comentariile rauvoitoare ale clientilor sai. A debutat in 2018 cu Jurnalul unui librar, unde relateaza evenimentele cotidiene din viata unui vanzator de carti vechi, care arata cu totul diferit de versiunea idilica pe care o avem cu totii in minte. In 2019 a publicat Confesiunile unui librar, in 2020 de volumul Seven Kinds of People You Find in Bookshops (Sapte feluri de oameni peste care dai in librarii) si in 2022 volumul Remainders of the Day: More Diaries from The Bookshop, Wigtown.

Evenimentul este organizat de libraria independenta La Doua Bufnite in parteneriat cu Editura Pandora M si va avea loc in limba engleza. Dupa intalnirea cu cititorii de la Timisoara, va urma inca una cu cititorii din Bucuresti. 

Programul de evenimente organziate cu ocazia aniversarii librariei independente La Doua Bufnite poate fi citit aici: https://ladouabufnite.ro/evenimente-la-bufnite/7-ani-de-librarie-7-evenimente-aniversarea-librariei-independente-la-doua-bufnite/.

Programul aniversar va fi continuat, dupa intalnirea cu Shaun Bythell, cu inca 2 evenimente: Bogdan-Alexandru Stanescu si Vasile Ernu in dialog cu Oana Dobosi pornind de la volumul Centrul nu se mai sustine. Ceea ce ne desparte, aparut recent la Editura Trei (marti, 5 decembrie) si cu o lectura performativa in cadrul expozitiei Ioana Nemes „Rituals, Keepers and Storms”, organizata de Fundatia Art Encounters (miercuri, 6 decembrie).

(Raluca Selejan)

Leave a Reply