Dosarul in care o femeie de afaceri din Timisoara este judecata pentru ucidere din culpa, un nou termen. VEZI cauzele mortii angajatului Cerealcom Timis SA

Judecatoria Sannicolau Mare a acordat un nou termen in dosarul 987/295/2023, avand ca obiect infractiunea de ucidere din culpa, in care procurorii au trimis-o in judecata pe femeia de afaceri Mioara Simcelescu, precum si pe societatea comerciala pe care o controleaza, Cerealcom Timis SA, prin mandatarul ales Iorga Laurentiu Viorel. Motivul noii amanari a judecarii cauzei, pana in 13.02.2024, l-a reprezentat „lipsa martorilor”, dupa cum apare consemnat pe portalul instantelor.


Deocamdata, judecatorul nu i-a avertizat pe martori ca pot fi amendati si adusi la proces cu mandat de aducere, insa nu este exclus ca aceasta decizie sa fie luata la termenul urmator.

Cu riscul de a-i supara, din nou, pe sustinatorii Mioarei Simcelescu, care ne-au adresat cuvinte de ocara dupa primul articol pe acest subiect, trebuie sa spunem ca electricianul care a decedat intr-un siloz al Cerealcom Timis SA, cazand de la inaltime, nu a intentionat sa fure un motor, asa cum s-a tot aruncat in spatiul public de catre inculpati, ci s-a urcat pe platforma aflata la inaltime pentru a repara utilajul electric, asa cum au stabilit inspectorii ITM care au cercetat accidentul mortal produs in 2016, al caror raport se afla la dosar.

„Angajatorul Cerealcom Timis SA nu a luat in considerare capacitatile lucratorului Muntean Ioan in ceea ce priveste securitatea si sanatatea in munca, atunci cand i-a incredintat sarcini unde exista pericolul caderii in gol, admitandu-l la lucru fara avizul apt munca la inaltime dat de medicul de medicina muncii, prin faptul ca nu a asigurat corespunzator golurile din pardoseala existenta la nivelul fiecarui etaj din „Turnul masinilor”, fapt ce contravine prevederilor art. 7, alin. 4, lit. c) din Legea 319 din 2006, coroborat cu Anexa 1, fisa 123 din HG 355/2007 actualizata”, se mentioneaza in raportul ITM Timis.

De asemenea, mai spun inspectorii care au cercetat imprejurarile in care s-a produs decesul lucratorului Muntean Ioan, „instructiunile proprii de securitate si sanatate in munca intocmite de Cerealcom Timis SA pentru postul de electrician, nu cuprind in mod detaliat masuri pentru activitatea de depanare a motoarelor electrice, fapt ce contravine art. 13, lit. e) din Legea 319 din 2006”.

Mai exact, in urma declaratiilor sefului de siloz Varga Iosif si al colegului victimei, Petreus Gheorghe, martori in dosar, dar si a concluziilor medico-legale, inspectorii ITM au stabilit ca decesul lui Muntean Ioan s-a datorat „neluarii masurilor tehnice si organizatorice corespunzatoare, pentru a proteja lucratorii care sunt autorizati sa patrunda in zona „Turnul masinilor”, stabilite in planul de preventie si protectie, fapt ce a condus la caderea victimei in gol, de la etajul 2, la etajul 1 (aprox. 4 metri), prin pasirea pe o usa metalica, a carei balamale au cedat”.

Deocamdata, inculpata Mioara Simcelescu nu a facut niciun comentariu vizavi de aceasta tragedie care a avut loc intr-un siloz al Cerealcom Timis SA, insa ne-a blamat in spatiul public prin intermediul unui mesaj extrem de acid semnat de profesorul universitar Vasile Popovici, asupra caruia vom reveni.

Reamintim ca Mioara Simcelescu este trimis in judecata sub aspectul savarsirii infractiunilor de ucidere din culpa si neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca, infractiuni retinute si in sarcina Cerealcom Timis SA. (Vlad Enciu)

Leave a Reply