Alerta pe piata monetara din Kosovo: Peste 90% din monedele euro aflate in circulatie sunt false

Republica Kosovo a facut cunoscuta problema imensa a banilor europeni falsi cu care se confrunta, in conditiile in care utilizeaza euro ca moneda din anul 2002. O examinare a monedelor euro care circula in statul partial recunoscut a aratat ca peste 90% din acestea sunt false, conform declaratiei expertei Nadire Ibrahimi de la Agentia de Medicina Legala din Kosovo, institutie responsabila inclusiv pentru verificarea autenticitatii monedelor.


Din cele 38.137 de monede false care au ajuns sa fie examinate in total, 36.269 s-au dovedit a fi de 2 euro, 1.832 erau de 1 euro si doar 36 erau de 50 de centi“, a anuntat Ibrahimi.

Din aceasta cauza majoritatea afacerilor din tara nu accepta monede de 2 euro, iar multe firme folosesc diferite metode pentru a distinge banii falsi de cei autentici. Falsurile pot fi distinse cu usurinta de monedele reale pe fondul culorii mai intunecate, deformarii si atractiei mai puternice pentru magneti –  conform expertei Ibrahimi – ceea ce face posibila detectarea rapida a lor.

Banii falsi ar fi vanduti in mare parte prin intermediul unor conturi deschise pe platformele de social media, iar cumparatorii platesc aproximativ jumatate din valoarea lor reala, conform agentiei de presa turce Anadolu Agency.  

Politia din Kosovo ar fi incercat prevenirea intrarii banilor falsi in tara, cum a fost in cazul unei operatiuni din noiembrie cand au fost prinsi cativa traficanti, care au adus din Macedonia de Nord in Kosovo monede false, care ar fi reprezentat aproximativ 85.000 de euro.

Chiar si in aceste conditii, in care 90% din monedele examinate de autoritati sunt false, iar cele mai multe firme locale nu le accepta, Banca Centrala a Kosovo a emis o declaratie in care transmite ca toate bancnotele si monedele exprimate in euro sunt, fara exceptie, mijloace de plata valabile. (I.P.)

Sursa: podul.ro

Leave a Reply