Prima laureata a Premiului Timisoara pentru Valori Europene, presedinta Maia Sandu.”Lupta cu perseverenta pentru creionarea unui drum european pentru Moldova”

Presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este prima laureata a Premiului Timisoara pentru Valori Europene, premiu dotat cu 30.000 Euro. Excelenta Sa se va afla la Timisoara, la invitatia primarului Dominic Fritz, in perioada 12-13 ianuarie 2024, pentru a primi aceasta inalta distinctie a Municipiului Timisoara.


Premiul s-a atribuit intr-un proces cu mai multe etape, de catre un juriu format din personalitati de varf ale corpul profesional romanesc in diverse domenii.

In desemnarea Excelentei Sale, Maia Sandu, Presedinta Republici Moldova drept castigatoare a Premiului Timisoara pentru Valori Europene pentru anul 2023, membrii juriului apreciaza claritatea viziunii sale europene si determinarea cu care o urmareste. Maia Sandu a crezut in aspiratiile europene ale Republicii Moldova atunci cand multi le considerau o utopie. Cu o putere de munca incredibila, cu mult curaj si cu un bun simt rar intalnit in politica, Maia Sandu lupta cu perseverenta pentru creionarea unui drum european pentru Moldova.

In motivarea alegerii, membrii juriului au apreciat ca: „Vocea europeana a Maiei Sandu reuseste sa se auda clar si tare atat acasa cat si in toate capitalele internationale. A initiat un amplu proces de reforma si de promovare diplomatica prin care a obtinut increderea partenerilor europeni dar nu numai, ca Republica Moldova se afla pe parcurs ireversibil spre Uniunea Europeana”, subliniind faptul ca ”de fiecare data, a vorbit sincer cetatenilor, explicand ca procesul prin care Moldova va deveni parte din Uniunea Europeana, nu este unul usor, dar este unul necesar care va asigura pace si prosperitate Moldovei. Capacitatile sale de comunicare politica, cu un stil uman, limpede si incarcat cu valori, sunt impresionante si o raza de soare intr-o Europa care se confrunta cu o acuta criza de incredere”.

Reamintim ca saptamana trecuta, Consiliul European a votat in unanimitate demararea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana.

Premiului Timisoara pentru Valori Europene a fost infiintat anul acesta de catre Municipiul Timisoara, printr-o unanima Hotarare de Consiliul Local. Premiul onoreaza personalitati recunoscute pe plan international care, cu determinare, curaj si creativitate, promoveaza sau apara valorile europene in interiorul si in afara Uniunii Europene. Dotarea premiului cu 30.000 Euro este sustinuta din contributii unor companii timisorene. 

„In vremurile de criza pe care le traversam, Timisoara este pregatita sa isi asume o voce clara in apararea si promovarea valorilor europene. Aceste valori sunt si valorile Timisoarei: libertate, democratie, diversitate, toleranta. Sunt valori pe care Timisoara le-a castigat cu curaj si sange in Decembrie 1989. Le-a afirmat cu efervescenta in acest an in calitate de Capitala Europeana a Culturii. Premiului Timisoara pentru Valori Europene este afirmarea concreta a spiritului Timisoarei, incarcat de curaj si libertate”, a spus primarul Dominic Fritz.

Membrii juriului sunt: Mircea Cartarescu (Bucuresti), scriitor; Iulia Motoc (Haga), judecator al Curtii Penale Internationale; Cristian Macelaru (Koeln), director muzical al Orchestrei Nationale a Frantei; Simona Miculescu (Paris), Ambasadoare, Delegat Permanent al Romaniei pe langa UNESCO; Anca Miruna Lazarescu (Muenchen), regizoare si scenarista; Adriana Babeti (Timisoara), scriitoare si critic literar; si Dominic Fritz, Primarul Timisoarei.

——————————————————-

Declaratii ale membrilor juriului Premiului Timisoara pentru Valori Europene:

Simona Miculescu: ”A fost o alegere usoara pentru mine, datorita faptului ca doamna Maia Sandu – prima femeie presedinte a Republicii Moldova – corespunde perfect prototipului de promotor al valorilor democratice pe care vrem sa il onoram cu acest premiu. Domnia sa a ramas fidela principiilor sale fondate pe o platforma anticoruptie, urmandu-si constant si ferm obiectivele politice principale: scoaterea tarii din saracie, responsabilizarea autoritatilor si strangerea legaturilor cu Uniunea Europeana. Premiul nostru este un tribut binemeritat adus portretului de politician reformist pe care doamna Maia Sandu si l-a construit cu migala, prin masurile aplicate cu perseverenta, cucerindu-ne pe toti si prin exemplul personal de decenta si modestie”.

Iulia Motoc: „Maia Sandu, un Presedinte istoric al Moldovei si al Europei, un Presedinte al valorilor. Dincolo de valorile publice pe care le sustine: statul de drept, democratia, independenta justitiei, Maia Sandu reprezinta discretia si forta unei Presedinte care stie sa conduca cu excelenta in timpuri europene atat de vitrege”.

Cristian Macelaru: „Orasul in care libertatea a prins contur in decembrie 1989 ar trebui sa fie exemplul european al adevaratei libertati. Prin natura sa, pentru a da un accent acestor valori, ne aliniem, de asemenea, gandirea si ne inspiram viitorul sa continue sa lupte pentru o Europa mai buna. Maia Sandu este alegerea fireasca a primei laureate a premiului”.

Adriana Babeti: „Distinctia pe care Timisoara o acorda Maiei Sandu se incarca in aceste zile cu o semnificatie aparte: ea probeaza curajul unei solidarizari autentice, sustinut de increderea neabatuta a timisorenilor in valorile europenitatii. Este emblema sperantei intr-un viitor comun, intr-un bine comun”.

Mircea Cartarescu: „Doamna Maia Sandu este un om brav, facut din plamada eroinelor, o mare sansa pentru Republica Moldova. In acelasi timp este un om firesc si apropiat de semenii sai. Pentru primul Premiu Timisoara pentru Valori Europene nu putea fi o alegere mai buna. Premiul o onoreaza pe Doamna Maia Sandu in aceeasi masura in care el insusi este onorat si validat de aceasta prima alegere”.

Anca Miruna Lazarescu: „Puternica, indrazneata si cu o busola morala deosebita – cu totii avem nevoie de mai multe “Maia Sandu” in viata noastra!”

(Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

Leave a Reply