Protest / Studentii din Belgrad, prima blocada de 24 de ore pe strazile capitalei Serbiei, de la alegerile parlamentare si locale

Cateva zeci de studenti sarbi s-au adunat vineri, 29 decembrie, in centrul Belgradului pentru a bloca o intersectie din capitala, protestand fata de ceea ce ei considera a fi frauda la alegerile parlamentare din 17 decembrie, castigate de dreapta nationalista a presedintelui Aleksandar Vucic.


Studentii, condusi de miscarea Borba (Lupta), care a cerut blocarea strazilor din capitala timp de 24 de ore, cer anularea rezultatelor alegerilor si organizarea unui nou scrutin.

Opozitia a contestat rezultatele alegerilor, principala coalitie de opozitie, “Serbia impotriva Violentei”, sustinand ca alegatorilor sarbi din Bosnia vecina li s-a permis sa voteze ilegal in capitala.

“In tara noastra, de zeci de ani, nu exista dreptate pentru procesele democratice”, a declarat pentru AFP Jovana Kostadinov, in varsta de 19 ani, studenta la Facultatea de inginerie electrica si biologie a Universitatii din Belgrad. “Iar cand in sfarsit am avut dreptul de a vota, (votul meu) nu a fost respectat si ma simt jignita”, a adaugat ea.

“Cine a furat alegerile?”, a exclamat activistul Ivan Bijelic, adresandu-se studentilor, care au raspuns in cor: “Hotii, hotii!”

Studentii, carora li s-au alaturat si alti tineri, au ridicat corturi, infiintand o tabara improvizata, in timp ce unii protestatari s-au asezat la o intersectie din apropierea cladirilor guvernamentale pentru a bloca traficul.

Este prima blocada de 24 de ore pe strazile din Belgrad de la alegerile parlamentare si locale din 17 decembrie. De la alegeri, au avut loc o serie de proteste, in timpul carora manifestantii au blocat sporadic arterele din capitala.

Blocajul inceput vineri urmeaza sa se incheie sambata la pranz, pentru a permite protestatarilor sa se alature unei alte demonstratii organizate de un grup de intelectuali, artisti si celebritati.

Potrivit rezultatelor oficiale, partidul SNS (dreapta nationalista) al presedintelui sarb Aleksandar Vucic a obtinut 46% din voturi, fata de 23,5% pentru coalitia de opozitie.

Protestele au atins punctul culminant duminica trecuta, cand manifestantii au atacat primaria din Belgrad si au incercat sa intre, spargand ferestrele cu pietre, inainte de a fi respinsi de politie, care a folosit spray-uri cu piper. (Mara Ion)

 

Leave a Reply