VIDEO / Malanca din Crasna, grup de teatru popular aflat in patrimoniul UNESCO, reprezentatie de exceptie in orasul Vicovu de Sus. Hora Unirii dansata de etnicii romani din Ucraina

Malanca din Crasna, una din localitatile cu cea mai numeroasa populatie de etnie romana din regiunea ucraineana Cernauti, a fost prezenta, in premiera, la traditionalul spectacol de Anul Nou organizat de Primaria Orasului Vicovu de Sus, judetul Suceava.


Insotiti de primarul Stefan Dragun, peste 100 de romani de dincolo de granita, din Crasna, atat membri ai grupului de teatru popular cu masti, cat si rudele acestora, au avut o reprezentatie de exceptie in fata primariei din Vicovu de Sus, fiind apaudati la scena deschisa.

Echipati cu brauri tricolore, malancarii s-au prins intr-o simbolica hora a unirii, dovedind ca etnicii romani din Bucovina de Nord traiesc cu nostalgia istorica a Romaniei Mari.

Dupa ce primarul din Crasna, Stefan Dragun, a multumit pentru primirea deosebita de care Malanca din Crasna a avut parte in partea romaneasca a Bucovinei, primarul Vicovului de Sus, Vasile Iliut a avut un scurt discurs, in care a facut un apel retoric la responsabilii politici sa opreasca varsarea de sange in razboiul din Ucraina.

De remarcat ca Malanca din Crasna a fost inclusa pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO, statut pe care-l onoreaza cu responsabilitate si mandrie.

Dupa reprezentantia de la Primaria Vicovu de Sus, malancarii s-au deplasat pe jos, insotita de zeci de turisti si localnici, la pensiunea Vad Martin, unde sunt cazati zeci de refugiati din Ucraina, unde au mai avut o reprezentatie aplaudata minute in sir. Drept rasplata, au fost cinstiti cu 300 de euro de la gazda Vasile Martin, 4.000 de lei noi de catre primarul Vasile Iliut, apoi au fost poftiti in casa, la restaurant, pentru a fi serviti cu bucate.

Sa mai spunem ca Malanca este o forma de teatru popular, indeosebi practicat in perioada sarbatorilor de iarna, malancarii fiind prezenti in diverse localitati romanesti din sudul Bucovinei, adica judetul Suceava, dar si in comunitatile romanesti din tara vecina. (E.T.)

 

Leave a Reply