Inspectorii ITM Timis au aplicat, in 2023, amenzi in valoare de 2,3 milioane de euro! Munca la negru, principala contraventie

In anul 2023, inspectorii de munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Timis, coordonat de inspector sef, jurist Ileana Mogosanu, au desfasurat activitati de control, inclusiv controale mixte cu reprezentantii altor institutii publice, fie la initiativa Institutiei Prefectului Judetului Timis, fie la initiativa ITM Timis, cu Inspectoratul de Jandarmi si Brigada Mobila de Jandarmi, Inspectoratul de Politie al Judetului Timis, Inspectoratul pentru Imigrari, Agentia Judeteana de Prestatii Sociale Timis, Directia de Sanatate Publica Timis, Oficiul pentru Protectia Consumatorilor Timis pentru a verifica respectarea si aplicarea legislatiei muncii in vigoare.


Inspectorii de munca din cadrul Serviciului Relatii de Munca au avut ca obiectiv principal depistarea si combaterea muncii la negru si a muncii nedeclarate.

In anul 2023, au fost efectuate 4926 controale in acest sens, in domeniul relatiilor de munca si a securitatii si sanatatii in munca, in urma carora au fost aplicate 3467 avertismente si 565 amenzi, in valoare de 11.618.200 lei, aproximativ 2,3 milioane de euro, venituri aduse bugetului de stat.

Au fost depistate 1094 persoane care munceau la negru si 57 persoane care prestau munca nedeclarata, adica aveau contracte de munca cu timp partial sau suspendate si au fost gasite prestand activitate.

Mentionam ca ponderea mare de avertismente aplicate s-a datorat faptului ca strategia folosita in coordonarea inspectorilor de munca a vizat constientizarea angajatorilor privind respectarea legislatiei din domeniul muncii.

Valoarea foarte mare a amenzilor rezulta din aplicarea acestora pentru munca nedeclarata, munca la negru, cu precadere in domeniul constructiilor si al transportului alternativ.

In anul 2023, au fost comunicate 865 de evenimente in domeniul SSM, au fost inregistrate 35 accidente soldate cu deces si 618 de accidente – cu incapacitate temporara de munca (itm).

Atat in 2023, cat si in prezent, activitatea cu publicul la ITM TIMIS a fost adaptata la conditiile actuale oferind posibilitatea atat angajatorului cat si angajatilor de a trimite si obtine documente prin posta, fax in vederea digitalizarii activitatii.

In cadrul Compartimentului de Contracte Colective de Munca si Monitorizare Relatii de Munca, unde isi desfasoara activitatea 8 persoane, care se ocupa de intregistrarea documentelor, intocmirea si eliberarea adeverintelor de vechime si a carnetelor de munca, a extrasului de REVISAL, preluare REVISAL, intocmire raspunsuri la solicitarile venite de la persoanele fizice si juridice precum si a inregistrarii contractelor colective de munca  au fost eliberate peste 3000 de adeverinte A1, extrase de Revisal si adeverinte de vechime. Au fost efectuate peste 30000 de interogari in Registrul General de Evidenta al Salariatilor in format electronic pe baza codului numeric personal.

De asemenea, au fost intocmite si expediate peste 1500 de raspunsuri la adresele privind relatiile de munca venite din partea instantelor de judecata, birouri de executori judecatoresti precum si alte institutii publice din judet si din tara.

In anul 2023 au fost eliberate 250 carnete de munca aflate la ITM TIMIS. S-au mentinut active cele 635 contracte colective de munca.

In sprijinul angajatilor din judetul Timis, inspectorii ITM TIMIS au solutionat 1500 de sesizari prin care s-au rezolvat problemele mentionate de petitionari, ceea ce denota ca angajatii sau fostii lucratori au incredere in institutia noastra.

Constatam cu bucurie ca se mentine numarul de contracte individuale de munca active la nivelul judetului Timis – 302.000.

Si in anul 2024, obiectivele ITM TIMIS vor fi aceleasi: actiuni de constientizare a angajatorilor privind obligatiile ce le revin conform legislatiei muncii in vigoare, precum si verificarea modului de respectare a dispozitiilor legale referitoare la relatiile de munca si securitate si sanatate in munca, protectia salariatilor care lucreaza in conditii deosebite si supravegherea pietei. (Inspectoratul Teritorial de Munca Timis – jr. Ileana Mogosanu)

Leave a Reply