Presedinta Maia Sandu, la Timisoara: „Consider Premiul Timisoara pentru Valori Europene o apreciere pentru modul in care cetatenii Republicii Moldova isi apara dreptul de a trai in libertate, pace si democratie”

Presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit, azi, 13 ianuarie 2024, Premiul Timisoara pentru Valori Europene in prezenta unui public numeros de peste 500 de oameni, care a umplut pana la refuz sala Cinema Timis.


Au participat la ceremonie reprezentanti ai administratiei publice centrale si locale, ai corpului diplomatic, cultelor, mediului de afaceri si societatii civile, precum si juriul premiului. Presedinta Maia Sandu s-a aflat la Timisoara timp de doua zile, la invitatia primarului Dominic Fritz.

„Primesc acest premiu ca pe un vot de incredere in capacitatea Republicii Moldova si a cetatenilor sai de a duce pana la capat lupta pentru libertate – o lupta dreapta, legitima si necesara pentru viitorul nostru si al intregului continent!

Ce vedem aici, la Timisoara, ce vedem in orasele europene, vrem si pentru Republica Moldova. «Azi in Timisoara, maine-n toata tara» – se scanda acum 34 de ani pe aceste strazi. Nivelul de trai pe care il vad in orasul dumneavoastra, libertatea de gandire si exprimare, valorile europene – sa ajunga de neinvins si aici, si in Moldova”, a spus presedinta Maia Sandu in momentul primirii premiului.

 

Juriul a decis in unanimitate acordarea premiului Timisoara pentru Valori Europene, editia inaugurala, Excelentei Sale, Presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru serviciile sale in apararea libertatii si a valorilor democratice in Europa si in semn de recunoastere a modelului de leadership curajos si inspirat, in vremuri de criza.

„Juriul recunoaste eforturile uriase pe care laureata noastra le-a facut pentru a pune Moldova pe o traiectorie europeana, insa ea nu primeste acest premiu doar pentru ce a facut pentru tara ei. In egala masura, juriul admira felul in care Maia Sandu s-a impus ca o forta europeana sui generis, dand exemplu colegilor sai din vest si insufland o energie proaspata in proiectul european. La fel cum Moldova are nevoie de Uniunea Europeana, Europa are nevoie de Moldova”, a spus primarul Timisoarei, Dominic Fritz, in discursul de laudatio, in onoarea Presedintei Maia Sandu.

Premiul Timisoara pentru Valori Europene a fost infiintat de Primaria Municipiului Timisoara anul trecut si recompenseaza personalitati de anvergura internationala care promoveaza sau apara valorile europene in interiorul si in afara Uniunii Europene. Premiul este dotat cu suma de 30.000 euro, acoperita din sponsorizari.

„Capacitatea Maiei Sandu de a transforma vulnerabilitatea in forta este o sursa de incurajare intr-o regiune extrem de vulnerabila. Umanitatea si bunul simt al Presedintei Moldovei sunt dovada ca un politician nu trebuie sa fie nici vulgar, nici agresiv, nici tupeist ca sa aiba succes. Umanitatea si bunul simt al Maiei Sandu ne dau speranta ca vulgaritatea, agresivitatea, tupeul, toate acele ingrediente care polueaza cultura politica in intreaga lume, pot fi combatute nu cu aceeasi moneda, ci cu seninatatea hotarata a unui om corect”, a concluzionat primarul Dominic Fritz.

Juriul este format din personalitati romane de exceptie: Adriana Babeti, eseist, critic literar, traducatoare si prozatoare, Anca Miruna Lazarescu, regizoare si scenarista de succes pentru Netflix si HBO, Simona Miculescu, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar, Delegat Permanent al Romaniei pe langa UNESCO, dirijorul Cristian Macelaru, Director Artistic al Festivalului International George Enescu, director muzical al Orchestrei Nationale a Frantei si dirijor sef al WDR Sinfonieorchester din Koeln, Iulia Motoc – judecator la Curtea Penala Internationala de la Haga – si scriitorul Mircea Cartarescu, unul dintre cei mai premiati si tradusi autori romani si primarul Timisoarei, Dominic Fritz. (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

Leave a Reply