Directorii Teatrului National din Timisoara si Operei Nationale Romane Timisoara, decorati cu Ordinul National „Pentru Merit” in grad de Cavaler

Presedintele Klaus Iohannis a semnat luni, cu prilejul Zilei Culturii Nationale, decrete prin care a decorat mai multe personalitati culturale din Romania, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale. Printre cei decorati se numara si regizoarea Ada Hausvater, managerul Teatrului National „Mihai Eminescu” din Timisoara, baritonul Rudic Cristian, managerul Operei Nationale Romane Timisoara, precum si Andrei Ionita, violoncelist, „Artist in Residence” al Orchestrei Filarmonice „George Enescu” din Bucuresti si al Filarmonicii „Banatul” din Timisoara pentru anul 2023, in cadrul programului Timisoara – Capitala Europeana a Culturii.


Comunicatul integral:

Astfel, in semn de inalta apreciere pentru contributia sa exceptionala la cercetarea istoriei, pentru rolul important in protejarea monumentelor istorice, cat si pentru angajamentul deosebit in promovarea valorilor culturii nationale, Presedintele Romaniei a conferit Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Ofiter domnului prof. univ. dr. Pippidi Andrei-Nicolae, membru corespondent al Academiei Romane.

De asemenea, in semn de inalta apreciere pentru prestigiul artistic al unuia dintre cei mai influenti artisti, dansatori si coregrafi romani, care a redefinit in mod fundamental vocabularul dansului contemporan din Romania, Presedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul National „Serviciul Credincios” in grad de Ofiter doamnei Raducanu Miriam, dansator si coregraf.

Totodata, in semn de inalta apreciere pentru activitatea de exceptie de punere in valoare a patrimoniului istoric si muzeal, pentru contributia deosebita la prezentarea peste hotare a tezaurelor de arta si civilizatie ale Romaniei, Presedintele Romaniei a conferit Ordinul National „Serviciul Credincios” in grad de Ofiter domnului dr. Oberländer-Tarnoveanu Ernest, manager, Muzeul National de Istorie a Romaniei.

In semn de inalta apreciere pentru contributia deosebita la afirmarea dramaturgiei romanesti contemporane si pentru aportul important la cresterea rolului culturii in societate, Presedintele Romaniei a conferit Ordinul National „Serviciul Credincios” in grad de Cavaler domnului dr. Feldman Radu Alexandru, scriitor, dramaturg.

De asemenea, in semn de inalta apreciere pentru aportul deosebit in cercetarea, protejarea si promovarea artei populare romanesti, precum si in inscrierea muzeelor etnografice romanesti in dialogul mondial de valori traditionale, Presedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul National „Serviciul Credincios” in grad de Cavaler doamnei prof. dr. Stoica Georgeta, membru de onoare al Academiei Romane, istoric, muzeograf, etnolog.

Totodata, in semn de inalta apreciere pentru contributia importanta la promovarea pe plan international a valorilor artei plastice romanesti si pentru aportul la dezvoltarea dialogului cultural dintre Romania si marile culturi europene si mondiale, Presedintele Romaniei a conferit Ordinul National „Pentru Merit” in grad de Cavaler domnului Stegerean Calin, manager, Muzeul National de Arta al Romaniei.

In semn de inalta apreciere pentru meritele importante in plasarea Operei Nationale Romane in prim-planul culturii europene, pentru dezvoltarea prin arta lirica a spiritului civic si democratic in Timisoara, Presedintele Romaniei a conferit Ordinul National „Pentru Merit” in grad de Cavaler domnului Rudic Cristian, bariton, manager, Opera Nationala Romana Timisoara.

De asemenea, cu prilejul implinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Romane, in semn de inalta apreciere pentru indelungata contributie la modernitatea europeana a teatrului romanesc si consistenta implicare in cresterea rolului artei dramatice in dezvoltarea democratica a societatii romanesti contemporane, Presedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul National „Pentru Merit” in grad de Cavaler domnului prof. dr. Hadji-Culea Cristian, regizor, director, Teatrul National „Vasile Alecsandri” din Iasi.

Totodata, cu prilejul implinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Romane, in semn de inalta apreciere pentru contributia indelungata la protejarea si punerea in valoare a monumentelor istorice si pentru importanta promovare a istoriei si a personalitatilor Romaniei moderne, Presedintele Romaniei a conferit Ordinul National „Pentru Merit” in grad de Cavaler doamnei dr. Ichim Aurica, muzeograf, istoric, manager, Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iasi.

In semn de inalta apreciere pentru meritele importante in aducerea dramaturgiei romanesti si a Teatrului National „Mihai Eminescu” in prim-planul culturii europene, pentru dezvoltarea prin arta dramatica a spiritului civic si democratic in Timisoara, Presedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul National „Pentru Merit” in grad de Cavaler doamnei Hausvater Ada, regizor, manager, Teatrul National „Mihai Eminescu” din Timisoara.

De asemenea, in semn de apreciere pentru pastrarea vie a literaturii romane in Republica Moldova, ingrijind memoria literara a spatiului cultural comun romanesc, Presedintele Romaniei a conferit Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Cavaler, Categoria A – „Literatura”, Muzeului National al Literaturii Romane, Chisinau.

Totodata, in semn de apreciere pentru valoroasa opera si activitate de promovare internationala a muzicii si compozitorilor romani, precum si pentru indelungata contributie la dezvoltarea invatamantului superior de specialitate din Romania, Presedintele Romaniei a conferit Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Comandor, Categoria B – „Muzica”, domnului prof. dr. Dediu Dan, compozitor si muzicolog, presedinte al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania.

In semn de apreciere pentru indelungata sa contributie la popularizarea cantecului traditional lautaresc si pastrarea vie a valorilor muzicii populare romanesti, Presedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Cavaler, Categoria B – „Muzica”, domnului Ghitulescu Ion, solist vocal si director artistic al Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”.

De asemenea, in semn de apreciere pentru contributia sa importanta, in calitate de pictor si de animator cultural, de autor de instalatii si performance, de reprezentare valoroasa pe plan international a culturii minoritatii rome din tara noastra, Presedintele Romaniei a conferit Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Cavaler, Categoria C – „Artele plastice”, domnului Raportoru Eugen, pictor.

Totodata, in semn de apreciere pentru indelungata contributie la educarea copiilor si tinerilor prin arta animatiei si valorificarea filonului traditional al povestii, legendelor si traditiilor romanesti,, Presedintele Romaniei a conferit Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Ofiter, Categoria D – „Arta spectacolului”, Teatrului pentru Copii si Tineret „Vasilache” din Botosani.

In semn de apreciere pentru indelungata contributie la dezvoltarea artei dramatice in spatiul moldovenesc, pentru rolul avut timp de peste un secol in promovarea istoriei nationale si valorilor culturii si identitatii romanesti, Presedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Ofiter, Categoria D – „Arta spectacolului”, Teatrului „Mihai Eminescu” din Botosani.

De asemenea, in semn de apreciere pentru contributia artistica importanta, la nivel international, in calitate de actor si de regizor, in prezentarea identitatii romilor si combaterea rasismului si xenofobiei, Presedintele Romaniei a conferit Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Cavaler, Categoria D – „Arta spectacolului”, doamnei Serban Alina.

Totodata, in semn de apreciere pentru contributia importanta la afirmarea valorilor europene in Republica Moldova, prin cultura si in cooperare cu operatori culturali din Romania, Presedintele Romaniei a conferit Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Cavaler, Categoria F – „Promovarea Culturii”, Fundatiei „Constantin Mimi”, Republica Moldova.

In semn de apreciere pentru meritele importante in cercetarea si valorificarea stiintifica a patrimoniului industrial din Banat, ca si pentru punerea in valoare a culturii minoritatii germane din Romania, Presedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Cavaler, Categoria H – „Cercetarea stiintifica”, domnului dr. Wollmann Volker, istoric si arheolog.

De asemenea, in semn de apreciere pentru contributia importanta la proiecte inovative de ingemanare intre arta, traditii, educatie civica si dezvoltare durabila, Presedintele Romaniei a conferit Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Cavaler, Categoria I – „Arhitectura”, domnului Frolu Teodor, arhitect, specialist in comunicare, antreprenor in industrii creative si dezvoltare durabila.

Totodata, in semn de apreciere a contributiei importante aduse la promovarea, pe plan mondial, a valorilor muzicale romanesti, Presedintele Romaniei a conferit Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Cavaler, Categoria B – „Muzica”, domnului Andrei Ionita, violoncelist, „Artist in Residence” al Orchestrei Filarmonice „George Enescu” din Bucuresti si al Filarmonicii „Banatul” din Timisoara pentru anul 2023, in cadrul programului Timisoara – Capitala Europeana a Culturii.

In semn de deosebita apreciere pentru exceptionala cariera dedicata artei muzicale romanesti si universale, pentru daruirea de care au dat dovada in indrumarea tinerelor generatii, Presedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul National „Serviciul Credincios” in grad de Cavaler:

doamnei prof. univ. dr. Violeta Dinescu, pianista, membra a Academiei Europene de Stiinte si Arte din Salzburg, fondator al Arhivei pentru muzica est-europeana;
doamnei Mihaela Martin, violonista, profesor la Universitatea de Muzica din Köln, la Academia Barenboim-Said din Berlin si la Academia Kronberg.
De asemenea, in semn de apreciere pentru contributia importanta avuta la promovarea artistilor plastici romani, a culturii si imaginii Romaniei in lume, Presedintele Romaniei a conferit Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Cavaler, Categoria F – „Promovarea culturii”:

  • doamnei Mihaela Lutea, curator de arta contemporana si manager cultural al Galeriei Plan B (Berlin);
  • domnului Mihai Pop, cercetator, curator de arta contemporana si manager cultural al Galeriei Plan B (Berlin).

Totodata, cu prilejul Zilei Culturii Nationale, Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a acordat Inaltul Patronaj pentru urmatoarele proiecte si evenimente culturale care se vor desfasura in cursul anului 2024:

  • Salonul International de Carte Bookfest Bucuresti 2024, care se va desfasura in perioada 29 mai – 2 iunie, avand ca organizator Asociatia Editorilor din Romania;
    -Salonul International de Carte Bookfest Chisinau 2024, care se va desfasura in perioada 28 august – 2 septembrie, principalul eveniment de promovare a lecturii si a cartii romanesti in Republica Moldova, organizat de Asociatia Editorilor din Romania, in parteneriat cu Universitatea de Stat Moldova din Chisinau;
    -Festivalul International de Teatru de la Sibiu 2024, care se va desfasura in perioada 21-30 iunie 2023, organizat de Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu;
    Concursul si Festivalul International „George Enescu” editiile 2024-2025, care se vor desfasura in perioada 31 august – 22 septembrie 2024 si, respectiv, 24 august – 21 septembrie 2025, organizate de Ministerul Culturii prin ARTEXIM. (I.P.)

Foto: arhiva

Leave a Reply