In contextul tensiunilor internationale, Teatrul German de Stat Timisoara reia spectacolul Europa

Teatrul German de Stat Timisoara invita publicul spectator la spectacolul Europa de David Greig, regia de Alexandru Mihaescu. Reprezentatia va avea loc vineri, 19 ianuarie 2023, incepand cu ora 19.30.


Avand in vedere situatiile din Ucraina si din Orientul Mijlociu, care au generat crize umanitare si au fortat sute de mii de oameni sa devina refugiati, Teatrul German a decis sa reia spectacolul Europa, de David Greig, regizat de Alexandru Mihaescu.

Productia reconstituie cu multa veridicitate traseul emotional si psihologic al celor care fug din calea razboiului, cat si conflictele sociale si politice prin care trec toti cei care sunt fortati sa lase in urma siguranta locurilor cunoscute si sa isi refaca viata departe de casa si de cei dragi.

Consideram ca este important ca publicul TGST sa ramana in contact, prin spectacolele pe care le producem, cu realitatea vremurilor in care traim – filtrate prin experienta si judecata regizorilor cu care lucram, si a echipei artistice, care isi asuma astfel rolul pe care trebuie teatrul trebuie sa il aiba in comunitate – (si) acela de a genera o perspectiva limpede si echilibrata asupra evenimentelor contemporane.

Actiunea spectacolului se petrece intr-o gara situata intr-un mic oras de granita din Europa. Cu ultimul tren ce opreste inainte ca gara sa se inchida din cauza faptului ca a devenit inutila, ajung in oras Morocco, un mic traficant de produse de lux, si doi refugiati – Sava si Katia – in cautare de adapost si de siguranta. Adele, o localnica angajata a garii, fascinata de libertatea refugiatilor, si-ar dori sa exploreze lumea la fel ca ei.

O poveste de dragoste prinde contur, iar textul dramatic se construieste pe tragedia lipsei de orizont si a dorintelor neimplinite, dar si pe dezvaluirea stereotipurilor legate de imaginea refugiatului.

David Greig trateaza tema complexa a granitelor fluide si a identitatilor schimbatoare, conferind o calitate dramatica deosebit de convingatoare puternicului simbol reprezentat de statia goala si de trenurile care trec in viteza prin ea. Europa  infatiseaza oameni aflati mereu, fizic si emotional,  in miscare, unii dintre ei dureros ancorati in certitudinile trecutului, altii straduindu-se sa porneasca spre noi destinatii.

Europa este o piesa ce abordeaza teme universale si in acelasi timp strabatuta de accente intime. (I.P.)

Leave a Reply