Un preot a fost obligat de instanta sa plateasca daune morale de 5.000 de lei, dupa ce a conditionat oficierea unei slujbe de inmormantare de plata locului de veci

Judecatoria Cluj-Napoca a obligat un preot sa plateasca daune morale unei femei, dupa ce a conditionat inmormantarea mamei sale de achitarea locului de veci. Incidentul a avut loc in urma cu mai bine de trei ani, langa cimitirul din localitatea Tauti, de langa Cluj-Napoca.


Preotul a refuzat sa inceapa slujba de inmormantare, amintindu-le rudelor femeii decedate ca nu au platit darile bisericesti. Din acest motiv, el le-a cerut 5.000 de lei.

Intr-un final, femeia a fost inmormantata si preotul a restituit suma pretinsa, dar familia respectiva a mers totusi in instanta.

”A zis ca, daca nu ii duc 5.000, nu am ce cauta cu mama in cimitir, in curtea bisericii. Ca ne scoate afara, cu sicriu cu tot. M-a umilit in ultimul hal. Eu imi amintesc chestiile astea si nu dorm noptile”, a declarat femeia care l-a reclamat, potrivit PROTV.

Dupa incident, preotul a fost sanctionat cu dojana arhiereasca de catre reprezentantii Mitropoliei.

Instanta a decis insa ca atitudinea preotului i-a cauzat fiicei defunctei suferinte care i-au amplificat durerea provocata de pierderea mamei si a stabilit ca acesta sa ii plateasca daune morale de 5.000 de lei. Pe de alta parte, magistratii au decis si ca rudele sa ii dea parohului 2.500 de lei si sa stearga de pe conturile de pe retelele sociale toate postarile legate de inmormantare.

Preotul nu a vrut sa ofere un punct de vedere.

”Practica respectiva cumva contravine unor hotarari repetate ale Sfantului Sinod care interzic conditionarea savarsirii slujbei de inmormantare de plata unei taxe. O taxa care chiar si pentru administrarea cimitirului putea fi luata in alte conditii si alti termeni”, a transmis Cornel Coprean, purtator de cuvant Mitropolia Clujului, Maramuresului si Salajului.

Decizia Judecatoriei Cluj-Napoca nu este definitiva. Atat femeia, cat si preotul, au facut apel. (V.E.)

Sursa: PROTV.ro

Leave a Reply