Un vames de la Vama Siret, trimis in judecata de DNA pentru abuz in serviciu, intr-un dosar cu gaz refrigerat din Germania pentru Ucraina

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului SANDRU LUCIAN-SORIN, la data faptelor inspector vamal in cadrul Biroului Vamal de Frontiera Siret, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual si fals informatic.


In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

La data de 09 iulie 2021, inculpatul Sandru Lucian-Sorin, in calitatea mentionata mai sus, si-ar fi indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, prevazute de legislatia primara, in contextul efectuarii unui control asupra a doua transporturi de gaz refrigerant, care se deplasau din Germania spre Ucraina.

Concret, inculpatul ar fi consemnat in mod nereal in evidentele Biroului Vamal de Frontiera Siret faptul ca marfurile respective ar fi parasit teritoriul Romaniei in conditiile in care, anterior, un alt coleg al inculpatului Sandru Lucian-Sorin controlase fizic cele doua tiruri si stabilise ca erau goale.

Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi permis sustragerea de sub supravegherea vamala a marfurilor respective care au ramas pe teritoriul Uniunii Europene, fara plata drepturilor vamale (taxe vamale si TVA) si fara ca titularului regimului de antrepozitare sa fie obligat la plata acestora, fiind cauzat astfel un prejudiciu total de 129.598 lei, suma cu care Directia Regionala Vamala Iasi s-a constituit parte civila in cauza.

In cauza au fost dispuse masuri asiguratorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza. (V.E.)

Leave a Reply