Scandal in Republica Moldova: Legalitatea primirii a 30.000 de euro de catre presedinta Maia Sandu de la primarul Timisoarei, analizata de procurorii anticoruptie

Administratia prezidentiala din Moldova a transmis azi DNA-ului moldovenesc (CNA) o solicitare pentru clarificari cu privire la premiul de 30 000 euro, pe care presedinta tarii l-a obtinut din partea Primariei Timisoara. Scandalul a explodat dupa ce experti anticoruptie si politicieni din Moldova au declarat ca Sandu a incalcat legea, care interzice presedintelui tarii primirea de bani.


Sambata, primarul Timisoarei, Dominic Fritz, i-a decernat Maiei Sandu premiul “Timisoara Pentru Valori Europene”, aflat la prima editie, insotit de un cec de 30.000 de euro.

Doar ca au aparut semne serioase de intrebare dupa festivitate. Pe de-o parte, in Moldova s-a ridicat problema legalitatii primirii de bani de catre presedinta.

In Romania, problema vine din secretomania fata de provenienta banilor. Dominic Fritz a spus ca ei au fost donati de firme private timisorene, al caror nume nu e divulgat, insa, in mod foarte suspect.

Publicatia Renasterea a incercat fara succes sa afle si ce alte personalitati au fost nominalizate in cursa pentru acest premiu si pe ce criterii s-a facut departajarea. Juriul a fost compus din nume precum Mircea Cartarescu, Iulia Motoc, judecator la CEDO, ambasadoarea Simona Miculescu, Adriana Babeti.

Conform aceleiasi publicatii, Primaria Timisoara a transmis ca nu ea s-a ocupat de acest eveniment, ci Organizatia de Management al Destinatiei Timisoara, ONG care a primit de la Fritz statutul de utilitate publica si care are in componenta primaria Timisoara si entitati private.

Printre entitatile private se numara Iulius Mall, apartinind celui mai mare dezvoltator imobiliar, Iulian Dascalu. In 2022, primarul Fritz a mutat Directia Fiscala a Municipiului Timisoara in mallul IULIUS Town, al lui Dascalu, unde trebuie sa mearga anual cei 207.000 de cetateni platitori de impozite, plus alte 25.000 de persoane juridice.

Tot presa locala scrie ca manifestarea legata de premiu e, de fapt, o acoperire pentru campanii electorale mascate ale lui Dominic Fritza si Maiei Sandu. Primul mizeaza pe votul celor citeva mii de timisoreni moldoveni cu cetatenie dubla, a doua, pe cresterea prestigiului in ochii electoratului de acasa.

Cum spuneam, insa, in Moldova a izbucnit un scandal de proportii, in care inclusiv o deputata din partidul Maiei Sandu, sefa Comisiei Juridice, Olesea Stamate, a atras atentia ca Sandu nu poate accepta respectivul premiu in bani.

Finalmente, presedintia moldoveana a fost nevoita sa ceara clarificari de la parchetul anticoruptie pentru a sti daca Sandu poate pastra sau nu cei 30.000 de euro.

Informatia a fost oferita pentru Newsmaker de catre Irina Gotisan-Sotnic, purtatoarea de cuvant a Presedintiei, care a precizat ca, din punctul de vedere al institutiei, astfel de premii nu reprezinta un cadou.

„Premiile internationale oferite pentru progresele Republicii Moldova, in semn de apreciere pentru eforturile Presedintei Republicii Moldova constituie o recunoastere a realizarilor tuturor cetatenilor si adeziunii fata de valorile democratiei si libertatii. Astfel de premii, din punctul nostru de vedere, nu se incadreaza in notiunea de cadouri, prevazuta in legislatia nationala. Pentru a clarifica orice suspiciune, institutia prezidentiala a trimis un demers catre CNA ca sa ne ofere un raspuns despre modul in care legislatia trateaza astfel de situatii”, a explicat Irina Gotisan-Sotnic. (I.P.)

Ea a mai a subliniat ca Sandu nu a primit deocamdata banii.

Sursa: inPolitics.ro

Leave a Reply