Exponate ale Pavilionului Romaniei de la Bienala de Arhitectura Venetia 2023 pot fi vazute in Iulius Town Timisoara (P)

Exponate ale Pavilionului Romaniei la Bienala de Arhitectura de la Venetia 2023, unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale internationale dedicate manifestarilor artistice din domeniile arte vizuale, arhitectura, muzica, teatru, dans, cinematografie, pot fi vazute in Iulius Town. Pavilionul „ACUM-AICI-ACOLO” reuneste proiecte ce prezinta diferite practici de arhitectura si design.


Pana pe 31 ianuarie 2024, timisorenii sunt asteptati sa exploreze creatiile inovatoare ale unor romani talentati, care au schimbat paradigme de-a lungul anilor.

In Atriumul Iulius Mall este expusa prima masina aerodinamica din lume cu rotile in caroserie, construita de Aurel Persu in anii 1920. Automobilul a fost printre primele masini aerodinamice, acesta avand forma de picatura de apa.

Tot in cadrul Pavilionului este expusa si masina construita manual de Justin Capra, in anii `80, prin reciclarea unor automobile mai vechi si parti de avion.  Masina este electrica, un predecesor al modelelor actuale. Iubitorii de autovehicule pot vedea si un model de camion electric, fabricat in 1910, care a apartinut inginerului roman Dimitrie Leonida – si care, la fel ca celelalte doua masini, fac parte din Muzeul National Tehnic „Prof.Ing.Dimitrie Leonida”.

Pasionatii de arhitectura sunt asteptati in Iulius Town, in cadrul expozitiei, unde vor putea sa vada demersuri arhitecturale realizate in ultimii 20 de ani, precum: Locuinta de lut la Capul, Dolosman Take A(l)titude, Scoala de la Bunesti si multe altele.

Printre exemplele de proiecte care inoveaza si isi pun amprenta in contextul arhitecturii de astazi este si concursul international de arhitectura organizat anul trecut de compania IULIUS – Un Iasi pentru viitor – si solutia rezultata in urma acestuia – „Bridging Time, Bridging Communities” -, semnata de prestigiosul birou olandez de arhitectura UNStudio.

In cadrul concursului, compania IULIUS a reunit patru dintre cele mai mari birouri de arhitectura din lume – Foster+Partners, MVRDV, UNStudio si Zaha Hadid Architects – care au propus cate o solutie urbanistica pentru o noua dezvoltare in zona centrala a Iasului. (I.P.)

Leave a Reply