Cine este comisarul sef de la IPJ Bacau arestat preventiv pentru 30 de zile, dupa ce ani de zile a protejat o temuta grupare interlopa

Un pugilist din Republica Moldova, mutat de cativa ani in Onesti, a terorizat un oras intreg, beneficiind de ajutorul Politiei. Taxe de protectie, camatarie, proxenetism, trafic de tigari, batai, amenintari, scandaluri. Sunt doar cateva dintre actele de vitejie cu care s-au remarcat sportivul si banda lui de batausi. Si toate au ajuns la Politia Onesti, unde, spun ofiterii anticoruptie, au fost masluite de un comisar-sef.


Omul legii a fost arestat alaturi de cei pe care i-ar fi acoperit cel putin din 2019 incoace, inclusiv pentru ca ar fi fabricat probe in dosarele moldoveanului ca sa-l scape de puscarie.

Comisarul sef Vasile Calin (foto, stanga) a avut un soc. Aproape ca nu i-a venit sa creada ca in prag de pensionare ajunge acolo unde spun procurori ai Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bacau ca trebuia sa-i trimita pe cei din gruparea pugilistului moldovean Vitalie Mirza.

De ce este acuzat politistul Vasile Calin

“In calitate de lucrator de politie judiciara in cadrul IPJ Bacau, in exercitarea atributiilor de serviciu referitoare la instrumentarea mai multor dosare inregistrate la Parchetul de pe langa Judecatoria Onesti, in scopul impiedicarii tragerii la raspundere penala a membrilor gruparii “Mirza” si in vederea ingreunarii cercetarilor penale, a falsificat probe rezultate din ancheta si a omis, cu intentie, sa administreze probele necesare justei solutionari a cauzelor”, se mentioneaza intr-un comunicat al DGA.

Victimele sunt multe. E plin portalul instantelor de procese si dosare. Cele mai multe dintre ele ar fi trebuit sa-l vizeze si pe Vitalie Mirza. Una dintre victimele sale a vorbit in exclusivitate cu reporterii Antena 3 CNN.

“In 2019, in luna decembrie, am luat bataie. A fost prima bataie. A fost talharie, dar politia a modificat dosarul cum a vrut”, spune victima. “La cateva zile dupa ce am iesit din spital, Mirza cu Radu Gheorghe si cu inca vreo doi, mi-au zis sa-mi retrag plangerea. N-am vrut sa-mi retrag plangerea, am mai luat o bataie”, adauga barbatul.

“Mi-au distrus masina, mi-au spart geamurile, mi-au taiat cauciucurile. A venit politia, a luat camerele. Cazul l-a preluat domnul Calin Vasile”.

Barbatul spune ca ultima data a fost batut de oamenii lui Mirza pana i-au rupt mana. Trei corectii din 2019 pana la sfarsitul anului trecut. Si toate s-au transformat in plangeri penale la Politia municipiului Onesti. Anchetator, unul singur. Comisarul sef Vasile Calin de la investigatii criminale.

“Ma duceam la domnul Calin, dosarul nu-i la mine, e la Parchet. Ma duceam la Parchet, nu-i la mine, e la Politie”, a mai declarat victima.

A disparut si certificat medico-legal, dar si filmarile, acuza victima

La nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Bacau a fost luata masura suspendarii din functie a politistului, fiindu-i astfel incetate drepturile salariale.

Mirza Vitalie are vreo zeci de dosare. Unele s-au prescris, altele s-au clasat pentru ca victimele au luat bataie pana si-au retras reclamatiile. Din alte dosare au disparut probe sau a disparut chiar inculpatul, iar anchetele ajungeau in instanta fara actorul principal, Vitalie Mirza.

Politistul a fost arestat preventiv 30 de zile, alaturi de Vitalie Mirza si doi dintre locotenentii sai.

Municipiul Onesti este acelasi oras unde Gheorghe Morosan a ucis doi oameni nevinovati dupa ce mai multi ani a depus zeci de plangeri la aceeasi Politie Onesti si nimeni nu l-a bagat in seama.

In aceasta cauza penala, instanta competenta a dispus luarea masurii arestului preventiv pentru o perioada de 30 de zile fata de patru inculpati, trei fara calitate speciala si un ofiter de politie judiciara din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Bacau. Masura preventiva a fost mentinuta de magistratii Tribunalului Bacau, care, prin incheierea din data de 22 ianuarie 2024, au respins contestatiile formulate de cei patru inculpati impotriva masurii preventive”, se mentioneaza intr-un comunicat al DGA, Structura Centrala. (V.E.)

Sursa foto: antena3.ro

 

 

 

Leave a Reply