Doua scoli din Timisoara urmeaza sa fie “absorbite” de alte unitati de invatamant. “Elevii scolilor vizate vor invata in aceleasi spatii”

Proiectului organizarii si functionarii retelei scolare a unitatilor de invatamant preuniversitar de stat si particular de pe raza Municipiului Timisoara, pentru anul scolar 2024-2025 a fost avizat de Inspectoratul Scolar Judetean Timis. Acesta a fost publicat in vederea aprobarii in plenul Consiliului Local. Modificarile sunt de ordin administrativ si vin in urma aprobarii noii Legi a invatamantului preuniversitar.


Concret, pentru Municipiul Timisoara, noile prevederi legislative determina fuzionarea prin absorbtie a unor unitati de invatamant. Scoala Gimnaziala „Dimitrie Leonida” va fi preluata de catre Scoala Gimnaziala nr. 19 „Avram Iancu” si Scoala Gimnaziala „Rudolf Walter” va fi preluata de Liceul Teoretic „William Shakespeare”. Elevii nu vor fi mutati, ci vor invata in aceleasi spatii.

„Este vorba de o reorganizare administrativa, iar elevii scolilor vizate vor invata in aceleasi spatii ca pana acum. La Timisoara ne dorim o educatie de calitate si de aceea am purtat un dialog constant, atat cu Inspectoratul Scolar, cat si cu directorii scolilor vizate. Noua lege ne cere foarte clar sa nu avem unitati scolare cu personalitate juridica cu mai putin de 300 de copii. Suntem parteneri in acest proces si facem tot ce putem ca sa ne asiguram ca elevii si parintii nu vor fi afectati negativ de tranzitie”, anunta primarul Dominic Fritz.

Schimbarile legislative aduse de noua Lege privind invatamantul preuniversitar (Legea nr. 198/2023) au determinat reorganizarea unor unitati de invatamant pentru anul scolar 2024-2025. Legislatia anterioara (Legea nr. 1/2011) era mai flexibila si permitea organizarea de unitati de invatamant preuniversitar cu personalitate juridica, pe baza criteriului nevoilor locale, chiar daca nu indeplineau cerinta numarului minim de 300 de elevi. Noua lege elimina criteriul nevoilor locale care permitea in mod explicit infiintarea unei institutii de invatamant cu personalitate juridica in functie de contextul si de cererea locala.

In baza procedurii aprobate prin lege, primariile sunt responsabile pentru a face o propunere de reorganizare. Aceasta trebuie avizata de inspectoratele scolare judetene si, in final, aprobata prin hotarare de consiliu local. (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

Leave a Reply