Maia Sandu poate incasa premiul de 30.000 de euro de la Timisoara! Procurorii anticoruptie de la Chisinau au anuntat ca totul este legal

Centrul National Anticoruptie a venit cu o declaratie oficiala privind premiul de 30.000 de euro primit de presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la Timisoara. Se mentioneaza ca termenul de „premiu” nu se incadreaza in notiunea legala de „cadou”, iar regimul juridic al cadourilor nu este aplicabil in cazul acordarii sau decernarii unor premii.


„Centrul National Anticoruptie a precizat ca regimul juridic al cadourilor nu este aplicabil in cazul acordarii/decernarii unor premii, având in vedere ca termenul de „premiu” nu se regaseste in lista termenilor care se circumscriu notiunii de „cadou” potrivit art. 16 alin. (1) din Legea integritatii nr. 82/2017. CNA accentueaza faptul ca Premiul „Timisoara pentru Valori Europene” a fost instituit prin Hotarârea Consiliului local nr. 138/2023, respectiv aprobat prin actul normativ al unei autoritati publice si publicat transparent pe pagina Primariei”, se arata intr-un comunicat CNA, transmite Stiri.md.

Potrivit sefului de cabinet al presedintei, Adrian Balutel, premiile sunt o recunoastere a meritelor, iar decernarea acestora este o practica fireasca la nivel international. De asemenea, el mentioneaza ca de astfel de premii au beneficiat inclusiv prim-ministri si alti presedinti de tara.

„Manipularea termenilor cu scopul de a denigra institutia prezidentiala sunt un instrument de propaganda menit sa slabeasca increderea in institutii si in societate”, a mai adaugat Adrian Balutel.

De mentionat ca Maia Sandu urmeaza sa decida modul de utilizare a banilor dupa ce acestia vor fi transferati.

Stiri.md aminteste ca presedintele R. Moldova, Maia Sandu, a primit pe 13 ianuarie, Premiul „Timisoara Pentru Valori Europene”, instituit de municipiul Timisoara in 2023. Premiul vine insotit de 30.000 de euro, fiind sustinut de mai multe companii private.

Primarul municipiului Timisoara, Dominic Fritz de la USR, a reactionat dupa ce premiul primit de Maia Sandu la Timisoara a fost contestat la Chisinau. Fritz a spus ca acest premiu nu a fost virat catre presedintele R. Moldova si ca pentru el Maia Sandu este atacata de Rusia, dar ca Timisoara arata ca este curajoasa si ca nu a uitat valorile de libertate si democratie pentru care oamenii au murit la Revolutia din Decembrie 1989. (Mara Ion)

 

Leave a Reply