VIDEO / BNR avertizeaza asupra unei campanii de frauda financiara deepfake care foloseste imaginea guvernatorului Mugur Isarescu

Banca Nationala a Romaniei (BNR) avertizeaza ca, in ultima perioada, pe mai multe platforme si retele de socializare, au aparut postari tip deepfake care il implica pe guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.


Videoclipurile folosesc fraudulos imaginea si vocea guvernatorului BNR pentru a convinge publicul sa faca investitii financiare pe o platforma inexistenta.

Prin tentativa de frauda online se promoveaza pe retelele de socializare o falsa schema de investitii, prin care se pretinde ca gigantul energetic italian Enel vinde actiuni catre romani, cu „profit garantat de 9.000 RON sau chiar mai mult in fiecare luna″, in urma unei „investitii″ minime de „doar 1.200 RON″.

Deepfake, conform proiectului de lege privind utilizarea responsabila a tehnologiei, reprezinta orice continut falsificat de tip imagine, audio si/ sau video realizat cu ajutorul inteligentei artificiale, astfel incat sa creeze aparenta ca o persoana a spus sau a facut lucruri pentru care nu si-a dat consimtamantul, care in realitate nu au fost spuse sau facute de acea persoana.

Banca Nationala a Romaniei reitereaza faptul ca nu face recomandari si propuneri de investitii.

In cazul in care ati dat curs unor astfel de anunturi false, BNR sfatuieste sa raportati imediat aceste situatii autoritatilor competente. (R.G.)

Leave a Reply