Beneficii pentru mediul de afaceri timisean, in urma vizitei de lucru la Bucuresti a presedintelui CCIA Timis, Florica Chirita (P)

In cursul saptamanii trecute, Presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timis, doamna Florica Chirita, a efectuat o vizita de lucru la Bucuresti, unde a avut mai multe intalniri cu inalti oficiali ai Guvernului Romaniei, corpului diplomatic strain acreditat in Romania, camere de comert si asociatii de afaceri, companii.


In ziua de 1 februarie, presedintele CCIAT, insotita de Stana Stoianov, director al Departamentului Relatii cu Mediul de Afaceri, a avut o intrevedere cu E.S. Dl. Özgür Kıvanç Altan, ambasadorul Republicii Turcia in Romania. Alaturi de inaltul diplomat, delegatia CCIAT a fost intampinata de Ufuk Tandoğan – presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci din Romania (TIAD) si Barbaros Yikar – secretar general si de Mehmet Naci Akdoğan – consilier comercial al Ambasadei.  

Discutiile au vizat consolidarea relatiilor  de afaceri romano-turce si conferirea unei noi dimensiuni colaborarii CCIAT cu Ambasada Turciei. In acest sens, presedintele CCIAT a solicitat sprijinul pentru organizarea la Timisoara, in semestrul I al anului in curs, a unui Forum de Afaceri International si intalniri B2B intre firme din Regiunea de Vest si din tara si parteneri din Turcia, in domenii precum energie, agricultura si industrie alimentara, IT, mobila, industrie, altele.

Totodata, a fost prezentata agenda de lucru a CCIAT in primele 6 luni ale anului in relatia cu Turcia, respectiv: vizita de lucru a presedintelui CCIAT la Camera de Comert Istanbul (ICOC), in perioada 13-16 februarie; misiunea economica timiseana la Istanbul, in perioada 22-26 aprilie, care cuprinde participarea la un forum de afaceri organizat in colaborare cu ICOC si vizitarea Targului de panificatie, patiserie si cofetarie – IBAKTECH 2024.

In cursul aceleasi zile, presedintele CCIA Timis a avut o intrevedere cu dl. Lucian-Ioan Rus, secretar de stat in Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, coordonator al Directiei Generale Antreprenoriat si Finantari pentru IMM-uri. CCIA Timis a inaintat o serie de propuneri care vizeaza bunul mers al economiei timisene, printre care participarea firmelor la misiunile economice si targurile si expozitiile internationale cu finantare de la bugetul de stat.

La invitatia Camerei de Comert si Industrie Romano-Gemana (AHK), dna Florica Chirita a participat la Receptia de An Nou, desfasurata la Palatul Parlamentului, care a reunit peste 800 de invitati – oameni de afaceri, politicieni, reprezentanti ai administratiei publice, asociatiilor nonguvernamentale, parteneri AHK Romania, mass-media.

Inainte de inceperea evenimentului, presedintele CCIA a avut o intrevedere cu Dl. Stefan-Radu Oprea,  ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului si discutii cu conducerea Mercedes Benz Group Germania, presedinti de institutii financiare din Franta si Belgia, presedintele Camerei de Comert Italiene pentru Romania (CCIpR), diplomati straini acreditati la Bucuresti.

Vizita la Bucuresti a fost una extrem de utila si de necesara. La intalnirile pe care le-am avut, am dorit sa transmit, si cred ca am reusit, mesajul CCIAT de a fi un un partener de dialog echilibrat pentru sustinerea  si promovarea proiectelor de internationalizare si crestere a afacerilor timisene. Raspunsurile au fost mai mult decat incurajatoare.

Ca un prim rezultat concret, propunerea noastra de a organiza la Timisoara un Forum International de Afaceri cu 6 tari – Turcia, Germania, Italia, Serbia, Bosnia si Hertegovina, Polonia – a fost imbratisata cu entuziasm. Astfel, in perioada 27 – 29 februarie, voi reveni la Bucuresti pentru intalniri cu  presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci din Romania, cu Sebastian METZ, director general AHK Romania si cu Roberto Musneci, presedintele CCIpR, privind participarea la acest Forum a firmelor din tarile lor. (…)

In alta ordine de idei, intalnirea cu oficialii Ministerului Economiei a fost de succes, atat domnul Ministru Oprea cat si dl. secretar de stat Rus au acceptat invitatia  noastra de a fi prezenti la evenimentele de anvergura pe care le vom organiza anul acesta si ne vor transmite in timp util manifestarile expozitionale internationale la care companiie timisene sa poata participa in mod gratuit.

De asemenea, si intalnirile cu cateva mari companii si banci cu sediul central la Bucuresti au fost benefice, in sensul acceptarii de a fi parteneri strategici ai Galei Excelentei in Afaceri-Topul Firmelor din Judetul Timis 2024”, a transmis dna Florica Chirita, presedintele CCIA Timis. (CCIA Timis, Rodica Olinic)

Leave a Reply