Universitatea de Stiintele Vietii „Regele Mihai I” ofera Timisoarei o perdea forestiera in suprafata de 3,96 ha

Universitatea de Stiintele Vietii „Regele Mihai I” din Timisoara (USVT) a gazduit, miercuri, 7 februarie 2024, in prezenta unei delegatii a Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor condusa de domnul ministrul Mircea Fechet, festivitatea de semnare a contractului de finantare depus de USVT prin PNRR, Pilonul I, Tranzitia Verde, proiect care prevede Infiintarea unei perdele forestiere de protectie in cadrul institutiei.


Astfel, in zona de nord a orasului, pe o suprafata de 3,96 de hectare, pe limita de proprietate a institutiei de invatamant va fi infiintata o perdea de protectie forestiera, cu beneficii multiple pentru oras.

Efectul unei astfel de perdele forestiere pentru Timisoara este foarte important, mai ales in actualul context al schimbarilor climatice.

Prin aceasta perdea forestiera vom incerca sa compensam si sa reducem efectele negative ale schimbarilor climatice asupra orasului, sa reglam microclimatul la nivelul zonei de interventie, adica partea de nord a orasului, pe teritoriul a doua UAT-uri, Timisoara si Dumbravita.

Va fi o reglare a microclimatului atat din punct de vedere termic, cat si o bariera de protectie impotriva curentilor de aer, cu efecte pozitive asupra culturilor agricole si a resurselor de apa”, a adaugat prof. univ.dr. Dorin Camen, decan al Facultatii de Inginerie si Tehnologii Aplicate.

 

Universitatea de Stiintele Vietii „Regele Mihai I” din Timisoara a mai initiat, in ultimii ani, proiecte de infiintare a unor perdele forestiere sau realizarea unor spatii verzi, printre care se numara cele de la Statiunea Didactica a USVT, cat si cea din incinta Campusului universitar al institutiei.

Valoarea proiectului semnat, miercuri, este de 274 426 de lei, iar Universitatea de Stiintele Vietii „Regele Mihai I” din Timisoara se pregateste sa acceseze si alte fonduri pe masuri similar, precum cele privind Padurile Urbane.

La evenimentul de semnare au luat parte reprezentanti ai Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, presedintele Senatului USV Timisoara, prof. univ. dr. Viorel Herman, rectorul USV Timisoara, prof. univ. dr. Cosmin Popescu, dar si prorectori, decani si prodecani ai universitatii. (Universitatea de Stiintele Vietii „Regele Mihai I” din Timisoara)

Leave a Reply